Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det handlar om pengar och jobb

Det finns undersökningar som redovisar vilka politiska frågor som väljarna anser vara viktigast. Det är inte alltid som de olika undersökningarna kommer till samma resultat. Det brukar bero på både vem som frågar och vem som svarar.

Under Göran Persson totalrenoverade S-regeringen Sveriges ekonomi. Då ska också en vänsterregering under Mona Sahlin kunna bära det ekonomiska ansvaret utan att gå bort sig.Foto: Anders Wiklund/Scanpix-arkiv

Under Göran Persson totalrenoverade S-regeringen Sveriges ekonomi. Då ska också en vänsterregering under Mona Sahlin kunna bära det ekonomiska ansvaret utan att gå bort sig.Foto: Anders Wiklund/Scanpix-arkiv

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Norrköping2010-08-10 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Partierna verkar dock i stor utsträckning vara överens om att jobben och ekonomin är de frågor som kommer att avgöra valutgången.

Sedan finns det variationer i betoningen, men en stark ekonomi som kan underlätta för fler att få jobb finns som ett grundtema. Därför är det intressant att skåda Moderaterna och de andra borgerliga småpartiernas försök att framställa sig själva som den starka ekonomins försvarare.

De bygger sin beskrivning på vad som hänt med Sveriges ekonomi de senaste fyra åren. Allt som ligger längre bort i tiden glöms bort när Allianspartierna pratar ekonomi.

Låt mig därför påminna om att förre stats- och finansministern Göran Persson påbörjade en lång kamp för en stärkt ekonomi redan i mitten av 1990-talet.

Eftersom Socialdemokraterna då tog tillbaka makten efter regeringen Bildt (M), som misslyckats totalt med ekonomin, hade S-regeringen inget annat val än att hårdhänt sanera ekonomin.

Från slutet av 1990-talet blev också Sveriges ekonomi bättre och bättre år för år. Den utvecklingen fortsatte ända fram till 2008. Det var med andra ord en stabil ekonomi som regeringen Reinfeldt (M) fick ta över.

Men i politikens värld är allt sådant glömt. Nu försöker borgerliga företrädare på alla nivåer inbilla väljarna att med en S-ledd regering så kommer ekonomin att raseras. Uppenbarligen tror de att alla väljare har dåligt minne.

När det gäller jobben och hur arbetslösheten bäst bekämpas är det likadant. Socialdemokraternas viktigaste fråga har i alla tider handlat om att bekämpa arbetslöshet. Det har åtskilliga generationer inom arbetarrörelsen slitit med. Nu försöker regeringen Reinfeldt göra valet till en fråga om "arbetslinjen eller bidragslinjen".

Det ska väl tolkas så att med Moderaterna i regeringsställning så ska bidragen försvinna. Vad de nästan en halv miljon arbetslösa ska leva av, och hur de ska få tag i ett jobb, vill inte Fredrik Reinfeldt berätta.

Hans finansminister, Anders Borg (M) har däremot svar på frågan. Han förordar en återgång till den aktiva arbetsmarknadspolitiken och ytterligare resurser till Arbetsförmedlingen.

Väldigt likt vad Socialdemokraterna sade för fyra år sedan. Men är det inte det som statsministern kallar "bidragslinjen"?

Läs mer om