Det visar en unik opinionsundersökning som genomfördes i slutet av förra året av Olof Palmes Internationella Center i samarbete med institutet Palestinian Center for Policy and Survey Research.
Stödet för en stark jämställdhetslagstiftning grundar sig sannolikt i att två av tre anser att kvinnorna i Palestina diskrimineras. Men opinionsundersökningen avslöjar inte bara utbredd diskriminering. Den ger också uttryck för att kvinnorna har fått känna av påtryckningar från make eller familj om hur de ska rösta. Av de på Gaza som inte röstade i det senaste valet uppger mer än var tionde kvinna att orsaken var tryck från make eller familj. Och av samtliga tillfrågade, 1271 representativt utvalda vuxna kvinnor från både Västbanken och Gaza, anger nästan elva procent att de röstar i enlighet med sin makes eller familjs önskemål.
Därutöver anser drygt hälften av kvinnorna att inget av de etablerade, välkända palestinska politiska partierna representerar deras egna åsikter och politiska värderingar. Både de politiska institutionerna och den palestinska myndigheten får lågt betyg av de tillfrågade. Det får också den omdiskuterade president Mahmoud Abbas. Och bara knappt 40 procent tycker att prestationerna av den palestinska lagstiftande församlingen (PLC) har varit mycket bra eller bra. Men inte bara Fateh får kritik. Undersökningen visar också på stark misstro mot Hamas vilja till demokrati. Inte ens var femte kvinna (18 procent) tror att Hamas har som mål att etablera en stat som garanterar grundläggande friheter, flerpartisystem och regelbundna val där islamsk Sharia endast är en av källorna till lagstiftningen. Samtidigt tror 14 procent att Hamas mål är att etablera en stat som andra arabiska stater som de i Egypten, Jordanien och Syrien. 13 procent tror att Hamas mål är att etablera en stat som styrs i enlighet med islamska Sharialagar som Saudiarabien och nästan tolv procent att Hamas mål är att etablera ett styre i enlighet med Sharia som det var i Afghanistan under talibanernas styre. Det innebär att mer än var tredje kvinna tror att Hamas mål är att etablera en stat som helt enkelt inte är en demokrati. Därför är det kanske inte är så konstigt att så få palestinska kvinnor väljer att delta i de palestinska valen. Endast 62 procent röstade i förra valet och drygt var fjärde kvinna tänker inte rösta i nästa. Men även om det kanske inte är så kostigt, så är det väldigt synd. Kvinnors röster och åsikter behövs. Utan dem går det inte att bygga en hållbar fred. Det gäller i hela världen, också i Palestina. Det borde makthavarna i Mellanöstern tänka på.