Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför behövs V i Bryssel

Idag dominerar den politiska högern och de som alltid vill ge EU mer makt i EU-parlamentet. Därför behövs det fler Vänsterpartister i Bryssel och Strasbourg för att EU:s inriktning ska kunna ändras.

Norrköping2009-06-01 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Kritiken mot EU:s nuvarande kurs är stark. Väljarna i Frankrike, Nederländerna och Irland har i folkomröstningar röstat nej till Lissabonfördraget, som ger EU ännu mer makt. Vi menar att dessa folkliga beslut måste respekteras. Till skillnad från de borgerliga partierna och socialdemokraterna röstade Vänsterpartiet emot Lissabonfördraget i riksdagen. Det är dags att lyssna på kritiken, minska EU:s makt och möjligheter att detaljstyra.
Vi är starka EU-kritiker,
men vi bryr oss om vad som händer i EU och försöker påverka besluten aktivt och konstruktivt. När besluten handlar om att överföra mer makt till EU röstar vi nej. När vi ser en möjlighet att stärka löntagarnas eller kvinnors rättigheter eller att ta beslut som är bra för miljön är vi villiga både att rösta ja och att kompromissa för att uppnå en del av det vi vill. Vänsterpartiets ledamöter har tillhört de mest aktiva EU-parlamentarikerna, det vill vi fortsätta med. Vi tycker att det behövs fler ledamöter som granskar det som sker i EU kritisk och inte som inte automatiskt säger ja och amen till det mesta som EU-kommissionen föreslår. EU påverkar svensk politik vare sig vi vill eller inte. EU ställer den fria markanden före hänsynen till miljön och konsumenter. Ofta lyckas storföretagen påverka kommissionen och parlamentet så att beslutet går deras väg. Detta vill vi ändra på, men det kräver en starkare vänster i EU. Under den gångna mandatperioden har EU:s domstol riktat flera hårda slag mot den svenska arbetsrätten. De öppnar vägen för att arbetskraft från andra EU-länder ska kunna arbeta i Sverige utan att få ta del av våra kollektivavtal. För oss är det en huvuduppgift att ändra på detta. Vi vill inte se att arbetstagare från andra länder behandlas som andra klassens arbetskraft när de arbetar i Sverige. Vi vill inte att svenska löntagares villkor ska kunna försämras genom social dumping. Vi vill gynna seriösa företag som behandlar sina anställda väl. Det kräver en ändring av EU:s fördrag eftersom det är med fördragets formuleringar som domstolen attackerar arbetsrätten. Efter det kan vi ändra i EU:s direktiv för utstationerad arbetskraft. I valrörelsen inför EU-valet kan partierna låta lika varandra. Men det finns bara ett parti som konsekvent står för både EU-kritik och Vänsterpolitik.
Läs mer om