Socialdemokraterna börjar nu på allvar striden om framtiden. Det är en naturlig process. Partiet har förlorat 25 procent av sina väljare på åtta år. Den förut självklara regeringsmakten känns avlägsen. Försöket att bygga en allians med V och MP kraschade. Vad sker nu?
Ledare
Moderaterna hade turen att drabbas av ett katastrofval redan 2002. Det gick ett halvår av bråk, gny och gnäll. Bo Lundgren stred några månader för sitt partiledarskap. Sedan han insett att slaget var förlorat hjälpte han fram riksdagsledamoten Fredrik Reinfeldt. Genom tur och skicklighet fanns flera dugliga förändrare till hands. Anders Borg, Sven-Otto Littorin, Ulrica Schenström och Fredrik Reinfeldt struntade i partiets gamla inrökta falangstrider. De tog lärdom av Bill Clinton och Tony Blair. De skapade de Nya Moderaterna. Därmed blev de relevanta för många människor som av födsel och ohejdad vana röstat på Socialdemokraterna. De Nya Moderaterna blev valbara i kretsar där de gamla Moderaterna varit ett pärlhalsbehängt högerspöke.
Socialdemokraterna har nu inlett en liknande resa. Det är svårt att veta hur Mona Sahlin kommer att agera. Senast på partiets Förtroenderåd i början på december kommer hon att bekänna färg. Tar hon kommandot; kräver stöd för en Ny Socialdemokrati och om hon lyser av lust att leda S ut ur öknen; då kan det bli så. Det kommer att bli tufft. Mona Sahlin har förvisso kraft och insikt nog att leda en rejäl positionsförändring för Socialdemokraterna. Men det kan vara så att antalet möjliga comebacker redan är förbrukat. Gamla Mona kan kanske inte bli nya Mona Sahlin? Om Sahlin bedömer att hon saknar tillräckligt stöd så kommer hon att förbereda en ordnad reträtt inför en extrakongress nästa år. Först då får vi se vilka nya namn som träder fram. Urvalet av kandidater är inte särskilt stort. Utöver Sahlin finns det 111 riksdagsledamöter i S-gruppen. Riksdagsgruppen rymmer många duktiga politiker som jag gärna skulle se ta mera plats i debatten.
n n För dagen ser jag dock bara ett partiledarämne som skulle kunna axla uppgiften att skaka av sig allt gammalt ingrott högervänsterbråk och skapa något nytt och valbart för det arbetande och skötsamma folk som alltid varit Sossarnas fundament. Om Mona Sahlin väljer att träda tillbaka så kan jag ta gift på att nästa partiordförande heter Mikael Damberg.