Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dags kvotera pensionärer?

Norrköping2008-03-28 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
En lag mot åldersdiskriminering i arbetslivet är på gång. Det är ett litet steg på vägen. Men observera att det bara gäller arbetslivet och att det gäller diskriminering av gamla, inte av ungdomar. Bådadera förekommer ymnigt inom alla möjliga delar av samhället. Sverige ligger efter EU på det här området. I det nya förslaget till EU-fördrag finns förbudet mot åldersdiskriminering med bland de demokratiska rättigheterna. Jag vet inte om svenskar är speciellt fördomsfulla just i åldersfrågor. Några sakliga skäl finns det sällan, bara ett allmänt, slentrianmässigt tyckande. Det är klart att en 75-åring i de flesta fall är sämre än en 25-åring på att lyfta tunga saker eller klättra i brandstegar. Däremot är det långt ifrån säkert att en 50-åring lyfter och klättrar sämre än en 20-åring. Arbetsgivare i allmänhet utgår från att yngre är bättre än äldre, oavsett vad det gäller. Möjligen med undantag för chefbefattningar, särskilt i de fall chefen själv har passerat 50-årsstrecket. n n Åldersdiskrimineringen handlar i grund och botten om samma sak som diskrimineringen av kvinnor, utlandsfödda och andra grupper som inte är vita, herrar, hetero etcetera. Den beror på okunnighet och dumhet i kombination, den värsta sortens fördom att få bukt med. Diskrimineringen förekommer så klart inte bara i arbetsklivet. Den sticker fram här och var. Äldre kloka och erfarna personer utesluts vid val till politiska församlingar. "Vi måste släppa fram ungdomen", brukar det heta. I själva verket är det så att det inte är pensionärerna som är bromsklossen för ungdomarna, det är de medelålders mellan 40 och 60. Pensionärerna är klart underrepresenterade i de flesta politiska sammanhang. Det beror givetvis inte enbart på diskriminering och illvillighet från dessa medelåldringar. Många äldre sätter själva stämpeln "förbrukad, kasseras" på sig själva. I bästa fall går de in i någon av pensionärsorganisationerna och försöker påverka den vägen. Oftast i rena pensionärsfrågor och inget fel i det. n n Men det är en förlust för hela samhället att inte de kloka, erfarna och visa inte får och/eller vill delta i samhällslivet. Det blir helt enkelt bättre beslut om många olika grupper kommer till tals. Pensionärer är faktiskt inte enbart intresserade av pensionärsfrågor. Intresset för miljö, utbildning, forskning, stadsplanering, teknik, kultur och allt vad det kan vara försvinner inte för att man fyller 65. Kanske måste vi börja kvotera in pensionärerna? En bra början är en lag mot åldersdiskriminering.