Om en månad håller oppositionsledaren Stefan Löfven sitt första sommartal som partiledare i klassiska Vasaparken i centrala Stockholm. Ett val som tyder på insikten av storstadsväljarnas betydelse i valet 2014. Talet i Almedalen för en månad sedan var hans bästa hittills, men saknade avgörande politiska besked.
Statsminister Fredrik Reinfeldt har högst förtroende när det gäller vem svenska folket vill se leda landet, enligt SKOP. Detta är inte konstigt. Reinfeldt har lett landet sedan 2006, Löfven har varit partiledare i ett halvår. När han väl börjar presentera sin och partiets politik kommer hans siffror att stiga. Sommartalet är ett första tillfälle att ge besked i några av de centrala frågorna. Ett andra tillfälle ges i samband med budgetmotionen i början på hösten. Tydliga besked behövs vad gäller:
* Vinster i välfärden.
Socialdemokraterna har länge vacklat och tvekat kring denna brännheta fråga. Efter LO:s beslut är nu pressen stor på den socialdemokratiska partiledningen att sätta ned foten. Svenska folket accepterar visserligen privata aktörer i välfärden, men inga vinstuttag. Det visar den undersökning som Novus gjort och som presenterades vid ett seminarium i Almedalen.
För socialdemokraterna gäller det att hitta en balans mellan valfrihet för den enskilde och möjligheten för företag inom den skattefinansierade välfärden att ta ut vinst.
* Fastighetsskatten.
2010 blev frågan om fastighetsskattens återinförande en black om foten för socialdemokraterna. Därför gäller det för Stefan Löfven att ge ett klart och tydligt besked om denna skatt. Att gå in i en valrörelse med de oklarheter som rådde 2010 kommer inte att fungera.
* Höjd inkomstskatt.
Socialdemokraterna har motsatt sig regeringens jobbskatteavdrag. Samtidigt inser man att det inte går att förändra det ekonomiska utrymmet för medelinkomsttagarna genom att ta bort dessa sänkningar. Även här krävs därför ett definitivt besked av Löfven.
* Privatiseringar.
Många av de privatiseringar som den borgerliga regeringen drivit igenom har socialdemokraterna accepterat. Samtidigt är det flera utförsäljningar som väckt ont blod långt in bland borgerliga sympatisörer. Framför allt gäller det utförsäljningen av Apoteket, som inneburit en avsevärd försämring för många. Men att återskapa Apoteket i statligt ägo låter sig inte göras, däremot kan kraven höjas på de nya ägarna att servicen ska vara bättre än den är idag.
Efter åtta år av borgerligt styre år 2014 går det inte att rulla tillbaka bandet till år 2006. Det vet Stefan Löfven. Vill vi ha en socialdemokratisk statsminister efter valet om 26 månader, måste han få mandat att göra de förändringar av den socialdemokratiska politiken som han anser nödvändiga. Annars är risken stor att vi får uppleva fyra år till av borgerlig politik.