Dags att satsa på ekologiskt
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Från Halland kommer larm om att ett nötkreatur testats positivt för galna kosjukan och samtidigt varnas för att salmonellasmittad köttfärs har sålts i bland annat Norrköping.Att maten är viktig ifrågasätter nog ingen. Vid högtiderna umgås vi med familj och vänner runt dukade bord och intresset för nya kokböcker och matlagningsprogram i tv är stort. Det kommer ut mer än en kokbok per dag i vårt land, vilket är någon form av världsrekord. Samtidigt bidrar det vi stoppar i oss till fetma, ohälsa och problem. Våra livsmedel och hur de transporteras till affären spelar också roll i klimatdebatten. nn Man kan onekligen fråga sig om det är rimligt att det på ett vanligt frukostbord i Norrköping - mitt i den rika östgötska jordbruksbygden - finns produkter som fraktats med lastbil och båt från världens alla kontinenter.På senare år har maten blivit billigare i Sverige. Till stor del handlar det om Sveriges EU-inträde, som inneburit att konkurrensen ökad bland livsmedelsproducenter i Europa. Andra orsaker till de fallande priserna är att matjättar från Tyskland och Danmark etablerat sig i vårt land och att lågprisbutiker vuxit som svampar ur jorden utanför svenska städer. Att livsmedelspriset sjunker är viktigt: för till exempel barnfamiljer är maten en stor kostnad och för familjer med små marginaler spelar varje hundralapp roll.nn Men priset är inte allt. När media rapporterar om smitta i maten blir vi påminda om hur beroende vi är av att det vi köper i butiken för att bära hem och tillaga är fräscht och sunt. Maten måste helt enkelt vara både billig, nyttig och spännande.
Det finns en hel del att göra för att den svenska maten ska bli bättre. Till exempel måste märkningen bli bättre i butikerna: idag är det svårt att hitta rätt i djungeln av nyckelhål, sigill, Krav- och rättvisemärkningar. Det är inte orimligt att Sverige, EU och livsmedelsproducenternas föreningar kan komma överens om ett enhetligt system av märkningar. Dessutom är det rimligt att vi vet varifrån maten vi köper har producerats. Ursprungsmärkningar finns på många livsmedel, men inte på alla. Om konsumenterna ska kunna handla klimatsmart i butiken måste det tydligt framgå varifrån produkterna kommer.EU innebär lägre priser, men baksidan är längre transporter och ökad risk för att smittade livsmedel säljs i Sverige. Nu krävs en satsning på ekologisk mat som produceras närmare våra frukostbord.