Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Byggnads utmärker sig med bråk

Norrköping2012-09-14 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De byggnadsarbetare på GG-Bygg, SEFAB och Åhlin och Ekeroth som skrivit inlägget om problemen i Linköping sätter fingret på precis de frågor som vi tampas med.(Folkbladet 13/9)

Sveriges Byggindustrier vill också se en förflyttning in i framtiden där medarbetarna behandlas som kompetenta och engagerade personer istället för som ett kollektiv.

Vi vill ha moderna avtal som gör det möjligt att ha precis det klimatet som ni byggnadsarbetare refererar till och tycker om på era egna arbetsplatser. Detta är i grunden en av orsakerna till att arbetsgivarna i Östergötland inte går med på fackets krav. Det som händer i Linköpingsområdet är bara ett i raden av exempel på att varken lönesystemet eller förhandlingsordningen fungerar. Det handlar om ett otidsenligt kollektivavtal som både arbetsgivare och fack har varit med om att ta fram.

Replik

I Linköpingsområdet är parterna inte överens om vad den rörliga delen i en prestationslön ska baseras på. Byggnads vill enbart mäta tidsåtgång och inte ekonomiskt resultat. Det är riktigt att Byggnads lokalt också har framställt lönekrav som arbetsgivarna anser är alltför höga. Arbetsgivarna har å sin sida föreslagit en delvis ny lönemodell som innehåller både en tidsdel och en ekonomisk del, för att gå båda parter till mötes.

Detta för att på ett konstruktivt sätt skapa stabilitet och undvika ständiga lönekonflikter, inte för att sänka lönerna. Men det stämmer att vi överlag vill få bukt med de orimliga lönestegringar som löpande, trots gällande kollektivavtal, präglar branschen på flera håll i landet.

När facket svarar med att lämna förhandlingsbordet, beskylla arbetsgivarna för att vilja bestämma ensidigt och tar ut medarbetarna i olovliga maskningsåtgärder samt förnekar detta, blir givetvis klimatet tillfälligt ansträngt. När facket därefter använder arbetsgivarens rättmätiga påpekanden för att kasta ytterligare bränsle på brasan så får arbetsgivarna börja om från början igen trots att de hade bra diskussioner igång. Men dörren är givetvis öppen och facket är välkomna tillbaka.

Våra medlemsföretag är tyvärr vana vid att Byggnads utmärker sig som det bråkigaste fackförbundet inom LO. Eftersom våra medlemsföretag tagit sitt ansvar så har Byggnads medlemmar fortfarande jobb. Vi på Sveriges Byggindustrier kommer fortsätta att arbeta för att upprätthålla systemet med kollektivavtal och den svenska modellen.

Vi vill ha en livskraftig byggindustri i Sverige och i Östergötland. Vi vet att våra medlemsföretag behöver, uppskattar och vill ha kvar sina medarbetare.

Läs mer om