Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bräckligt landsting

Norrköping2009-01-22 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Landstingen i Sverige ska spara 3, 6 miljarder kronor i år. Ungefär 100 miljoner kronor av dessa kronor ska sparas in i Östergötland. Mycket talar tyvärr för att 2010 blir ett ännu sämre år än 09. Besparingsvågen lär fortsätta. Landstingens totala omsättning är ungefär 230 miljarder kronor. Inkomsterna består i allt väsentligt av de landstingsskatter - ungefär en guldpeng per intjänad hundralapp - som landstingens innevånare betalar. När arbetslösheten ökar så minskar folks inkomster och skatteintäkterna faller. Behovet av sjukvård är dock tämligen oberoende av konjunkturerna. De flesta bedömare räknar dessutom med att befolkningens stigande ålder kommer att öka sjukvårdens kostnader under åren framöver. Per Gunnar Holmgren är chefredaktör på tidningen Dagens Medicin. På ledarsidan i veckans tidning (4/09) skriver Holmgren om sjukvårdens orimliga finansieringssystem. Intäkternas knytning till landstingsskatter leder till att "sjukvårdens planering rycks sönder av ständiga svängningar upp och ner." Per Gunnar är också djupt kritisk till landstingspolitikernas krav på nya och större regioner som ska ersätta dagens landsting. Han skriver "Med nya regioner skulle ett misstag i svensk samhällsbyggnad cementeras." Jag håller med. Dessbättre tycks frågan om regionalisering av sjukvården vara stendöd för tillfället.Men det betyder inte att dagens finansiering av sjukvården bör fortsätta i all evighet. Holmgren pläderar för en nationell och statlig finansiering av sjukvården. Förvisso går statens ekonomi också upp och ner. Men sannolikt skulle staten kunna hålla ett fastare och stadigare grepp om sjukvårdens ekonomi än vad landsting och regioner förmår. Jag betvivlar inte för ett ögonblick att det alltid finns behov av sunda och kloka besparingar och effektiviseringar i en så stor ekonomi som sjukvården omsätter. Men i dag tvingas de bräckliga landstingen till besparingar och åtgärder som kanske inte alls är rationella och effektiva för sjukvårdens utveckling. Sjukvården blir dessutom alltmer ojämlik när vissa landsting genomför brutala nedskärningar för att få ordning på sina små budgetar. Statlig finansiering av sjukvården skulle kunna utjämna en del av dessa skillnader.
Läs mer om