Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bra tjänare - dålig herre

Produktivitet är ett hopplöst ord att inleda en text med. I vart fall om man hoppas att någon börja läsa det man skrivit. Men jag tar risken. Den mest spännande konflikten i svensk politik handlar nämligen om produktivitet.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Norrköping2007-12-13 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Häromveckan varnade förre finansministern Pär Nuder för den fallande produktiviteten i Sverige. På DN debatt hävdade han att den borgerliga regeringen medvetet är ute efter att sänka förädlingsvärdet i den svenska ekonomin genom att bl a stå för "en förändrad arbetsmarknadspolitik med mindre utbildningsinnehåll och stora skattesänkningar riktade mot lågproduktiva jobb i tjänstesektorn." Pär Nuders positiva inställning till nyttan av högproduktiva arbeten ingår i en facklig/socialdemokratisk tradition från 1950-talet. Under parollen "Solidarisk lönepolitik" slogs företag ut som inte kunde betala de centralt framförhandlade lönerna. Lönekraven drev på produktiviteten; färre måste göra mer och försäljningsvärdet på varje industriprodukt måste öka vilket i sin tur krävde allt mer utbildade medarbetare. Den svenska industrin - och senare även handeln och sjukvården - avfolkades och centraliserades kraftigt.Under trycket av en tilltagande, global konkurrens har jakten på ökad produktivitet blivit allt mer intensiv. Men framgången har förstås en baksida. Svend Dahl på Expressens ledarsida skrev om baksidan i går: "De senaste årens produktivitetsrally sammanfaller med en stor utslagning från arbetsmarknaden. Många enklare jobb har försvunnit, vilket lett till att lågproduktiva personer hamnat i långtidsarbetslöshet eller förtidspension." Svend Dahl hävdar att dagens sjunkande produktivitet i arbetslivet beror på att många av dem som tidigare har slagits ut från arbetsmarknaden, nu har återvänt till arbetslivet. Han skriver att ett ensidigt intresse för hög produktivitet leder till "ett samhälle där en stor grupp är permanent utslagen från arbetsmarknaden". Svend Dahls positiva inställning till nyttan av lågproduktiva arbeten ingår i ett klassiskt kluster av argument för lokalt och marknadsrelaterat satta löner.Dahls tes är att ett lågproduktivt, låglönejobb är bättre än inget jobb alls.Pär Nuder anför å sin sida mer samhälls - och makroekonomiska argument för sin sak.Han ställer heller inte upp på att många människor inte har något annat än ett låglönejobb som alternativ till arbetslöshet. Produktivitet är viktigt. Inget snack om den saken. Men socialdemokraterna får nog se upp. Alla människor är inte stöpta i samma form. Många är less på stress och hets i arbets- och familjeliv. Efterfrågan på lättillgänglig sjukvård och annan service växer. En läkare som hinner prata med mig, en lärare som hinner se mig, en polis som hinner vanka runt på stan, ett jobb som inte är så krävande, står högt på många människors önskelistor.
Produktivitet är en bra tjänare men en dålig herre.
Läs mer om