Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bra lärare ska undervisa

Foto: Dan Hansson/SCANPIX

Norrköping2009-01-30 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I dag presenterar Lärarförbundet en rapport där 1000 slumpvis utvalda lärare har intervjuats om sin arbetsbörda. Åtta av tio lärare anser att deras arbetsbörda har ökat väsentligt under de senaste åren. Framförallt är det administrativa arbetsuppgifter som tynger lärarna. Dagens Nyheter skrev om rapporten i går: "Värst är det för lärare som arbetar på kommunala skolor. Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén tror att det kan bero på att friskolelärare ofta upplever sig ha en friare arbetssituation, medan lärare vid kommunala skolor i större utsträckning har kvar gamla hierarkiska strukturer med längre avstånd till chefer och ledningsgrupper." Ledare
Göteborgsposten skrev nyligen om Mikael Elias Teoretiska gymnasium på Lindholmen i Göteborg. Skolan har väldigt få men väldigt bra lärare. Jag blev nyfiken. I går tog jag tåget till Göteborgs Central och fortsatte med buss 16 ut till Lindholmens fantastiska kluster av skolor och moderna arbetsplatser. Efter lite irrande fram och tillbaks hittade jag fram till skolan. Gymnasiet är relativt nyöppnat. 175 elever studerar på samhälls- och naturvetarprogrammet. Omräknat till heltidstjänster arbetar 8 lärare på skolan. I en aktuell enkät bland Göteborgs gymnasieelever röstades lärarna på Mikael Elias Teoretiska fram som de bästa lärarna. Jag gick runt på skolan tillsammans med rektorn Emil Mattson. Eleverna kommer från alla stadsdelar och från flera av Göteborgs kranskommuner. I Göteborgsregionen åker alla gymnasieelever fritt i kollektivtrafiken vilket underlättar integrationen. Vilket syns i undervisningssalarna. Jag frågade Emil varför "hans" lärare var så bra? "Det finns inga hemligheter", sa Emil. "De kan sina ämnen och de är duktiga på att undervisa." Lärartäthet - antal lärare per 100 elever - är ett nyckeltal som ofta används för att beskriva kvalitén i skolorna. Som undersökningen från Lärarförbundet visar så är sådana nyckeltal vilseledande. Lärare som tyngs av "hierarkiska strukturer" och administrativt merarbete kommer inte till sin rätt som pedagoger. "Skolor ska vara lärande institutioner - också för lärarna", sa rektorn Emil Mattson. Lärare som utvecklas och fortbildas kan ge mer kunskaper till fler elever. Det enda vettiga nyckeltalet för skolor är vad eleverna får med sig av kunskaper, insikter och färdigheter under sina gymnasieår. Kan något dessutom uppfinna ett nyckeltal som befriar lärare från hierarkier och pappersvändande så inte mig emot.
Läs mer om