Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Borg bygger ingen Ostlänk

Elva stycken vd:ar och platschefer från stora företag i Östgötaregionen drog en lans för Ostlänken på Svenska Dagbladets debattsida i går. Med Mille Millnert, rektor på Linköpings universitet, blev det dussinet fullt med rälsbundna män som vill att regering och Banverk ska trycka på startknappen nu.

Anders Borg (överst till vänster) är ingen August Gripenstedt (därunder), den starkt drivande kraften bakom stambanorna i Sverige. Borg bygger knappast Ostlänken, skriver Widar Andersson.  Foto: Scanpix/arkiv

Anders Borg (överst till vänster) är ingen August Gripenstedt (därunder), den starkt drivande kraften bakom stambanorna i Sverige. Borg bygger knappast Ostlänken, skriver Widar Andersson. Foto: Scanpix/arkiv

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Norrköping2010-02-24 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Argumenten för och emot en mångmiljardsatsning på snabbtåg i våra trakter är väl kända. För Ostlänken talar Sveriges behov av mer och modernare räls som öppnar upp för mer och effektivare transporter av gods och personer. Mot Ostlänken talar de enorma summor som projektet kräver. Upprustning av det befintliga järnvägsnätet och nybyggen av konventionell järnväg är betydligt bättre och billigare, hävdar kritikerna. Artikelförfattarna för in August Gripenstedt in i sammanhanget. Det är välfunnet. Gripenstedt var en entreprenör och företagare med starka frihandelspolitiska böjelser. Blott 35 år ung värvades han 1848 till kung Oskar I:s regering. Under åren 1856-1866 var Gripenstedt finansminister. Han var en starkt pådrivande kraft bakom bygget av järnvägens stambanor i Sverige. På sin tid var även stambanorna mycket omstridda. De ansågs vara för dyra och i grunden onödiga. Gripenstedt och hans nätverk av sociala och tekniska ingenjörer från näringsliv och samhälle lyckades dock driva igenom projektet. Vi har levt gott på dessa stambanor i mer än ett sekel skriver cheferna från bl a Stadium, Saab, Siemens, Holmen, Alstom, Lundbergs och Skavsta flygplats. Men nu har vi nått till vägs ände. Det går inte att möta framtiden på 1800-talets stambanor. August Gripenstedt behöver en arvtagare. Järnvägsförespråkarna avslutar sin artikel med den uppfordrande frågan: "Vem är 2000-talets Gripenstedt - vem vågar kliva fram och fatta framtidsbeslutet Ostlänken?" Så vitt jag kan bedöma har dagens finansminister Anders Borg ett antal Gripenstedtska frihetliga gener i sin politiska personlighet. Men han delar definitivt inte Gripenstedts vurm för järnvägar. Möjligen ökar chansen för Ostlänken om Thomas Östros (S) blir finansminister. Men då krävs förstås ett regeringsskifte i höst. Banverket ska, förhoppningsvis, snart fatta beslut om var i naturen som den eventuella Ostlänken ska susa fram mellan Linköping och Stockholm. Det vore en fin blinkning till historien om spåret drogs i närheten av Bälinge i Nyköping. Där ligger nämligen August Gripenstedt begravd.
Läs mer om