Med Björklunds reform blir det åtta betygstillfällen i stället för dagens fyra. För knappt femtio år sedan betygsattes grundskoleeleverna inte mindre än arton gånger, två betyg per årskurs.
Jan Björklund tar således ett litet steg bakåt. Vilket nödvändigtvis inte behöver vara fel. I vart fall inte särskilt mycket att bråka om. En pedagogs viktigaste uppgift är faktiskt att kontrollera att eleverna lär sig något av det som lärs ut. Kontrollerna kan utföras på många olika sätt. Det finns plats för samtal, omdömen, betyg, prov, tester och allt vad det nu kan vara.
Oppositionen har inga större anledningar att kasta sig mot regeringens hals i betygsfrågan. Låt vara att Björklund har rört till det för sig. Det är inte bara fyra nya betygstillfällen som ska in i grundskolan. Ett helt nytt betygssystem - bokstäver i stället för siffror - ska introduceras. Som lök på laxen ska dessutom endast en ny och ännu inte existerande sorts "legitimerade lärare" få sätta betyg.
Det kommer att bli rörigt i skolan. Lita på det. En eventuell rödgrön regering kan säkert lindra vedermödorna på olika sätt. Däremot vore det mycket illa om Miljö- och Vänsterpartiet nu gick till frontalangrepp mot betygen som sådana. Sakligt och politiskt är ett sådant agerande en återvändsgränd.
Marie Granlund är skolpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. I en snabb kommentar valde Granlund att gå till attack i en helt annan fråga: "Den stora betygsfrågan idag är om man ska få sätta betyg på 6-åringar eller inte som regeringen och Jan Björklund vill. Det här kommer vi att riva upp direkt efter valet om vi vinner."
Granlund avser de "betygsliknande omdömen" som numera gäller från årskurs ett i grundskolan. Inga attacker i världen på dessa småflummiga smygbetyg kan dock dölja det faktum att Socialdemokraterna är satta under press av Jan Björklund. En splittrad och rentav betygsfientlig rödgrön opposition vore mumma för Björklund i valrörelsen.