Barack Obama lyckades än en gång mobilisera sin historiska koalition av minoriteter, invandrare, gayaktivister, studenter och andra unga, kvinnor och vita storstadsbor - över hela landet, även i Södern. Faktum är att demokraterna fortsätter att göra bäst ifrån sig i områden och bland grupper som växer snabbast, medan republikanerna långsamt men stadigt retirerar till mindre urbaniserade områden och välbärgade helvita förorter.
Världen enligt Torsten
Mitt Romneys misslyckande var delvis personligt - vem vågar köpa en begagnad Rolls-Royce av den mannen? Men bakslaget i presidentvalet var också ett misslyckande för en politik som ställer individen mot samhället, och som försöker slå i folk att vad som är bra för de rika också är bra för dem som mist jobbet just på grund av kapitalägarnas brist på ansvar.
Republikanerna måste också frigöra sig från de moralpredikanter som kidnappat partiet. Några av de värsta mörkermännen föll dess bättre igenom i kongressvalet, men det räcker inte. Partiet måste komma till rätta med en urvalsprocess som styrs av en klick som inte är representativ ens för vanliga republikanska väljare, än mindre för de amerikanska väljarna i allmänhet.
Obamas seger är en seger för tolerans och förnuft, och ytterst för den amerikanska demokratin, som än en gång visat sig bättre än sitt rykte. Ett exempel på detta är att väljarna avvisat de republikanska guvernörernas försök att hindra traditionellt demokratiska väljargrupper från att utöva sin rösträtt. Tricksandet och fifflandet har varit allra värst i Florida, men även där leder Obama. Valet kunde inte heller köpas för pengar, trots att den konservativt dominerade Högsta domstolen härom året upphävde restriktionerna för stora penninggåvor till kampanjerna, vilket framför allt gynnade den republikanske kandidaten.
Men det är också en personlig seger för Obama, vars ledarskap är starkare än vad som ibland påstås i den svenska debatten. Obama har tagit landet ur den värsta krisen sedan 1930-talet, sysselsättningen växer igen, och arbetslösheten minskar, om än långsamt. Sjukvårdsreformen "Obamacare" ger tiotals miljoner amerikaner ökad trygghet vid sjukdom. Obama har dessutom fört en klok och balanserad utrikespolitik som förbättrat USA:s skamfilade anseende i världen.
Nu får Obama ytterligare fyra år på sig att fullfölja sitt arbete för ett rättvisare och bättre USA. Han kan gå till verket med ett tydligt mandat, med klar majoritet både i elektorskollegiet och bland de amerikanska väljarna. Obama måste fortfarande tampas med en republikansk majoritet i representanthuset, men med bevarad (kanske rentav förstärkt) demokratisk majoritet i senaten är utgångsläget för den andra perioden i alla fall inte sämre än förut.
Förhoppningsvis tar de republikanska kongressmännen varning av Romneys misslyckande och slutar obstruera presidentens politik. De riskerar annars att bli av med jobbet redan om två år, när det är kongressval igen.