Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bellman som polisreporter

Norrköping2008-10-18 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I onsdags gratulerade jag pressgrannen Norrköpings Tidningar på 250-årsdagen. Uppvaktade med tio röda rosor och boken "Arbetarpressen 100 år". Alla (s)-tidningar startades för ungefär hundra år sedan, Folkbladet grundades 1905. Inte mycket att komma med, kan man tycka, jämfört med NT som funnits sedan 1700-talet.Men Folkbladet har trots allt i över hundra år varit en uppstickare som bjudit den stora draken konkurrens. Därmed har vi säkert också tvingat den att skärpa sig. Att vara helt ensam på banan befrämjar sällan kvalitet. Och monopol på information är ju inte en bärande tanke i demokratin. Så det är såklart bra att här finns två morgontidningar. Nu finns det säkert de som invänder att det ändå inte finns någon riktig konkurrens, eftersom tidningarna har samma ägare. Det är visserligen en sanning med modifikation. Arbetarrörelsen äger fortfarande en andel i Folkbladet och har vetorätt vid vissa viktiga beslut i styrelsen.Men det är ju sant att utvecklingen inom media nu snabbt går i en tydlig riktning. Allt färre äger allt mer. Det kan man förstås ha synpunkter på. Och nog är det värt analys och reflektion. NT firade högtidsdagen genom att arrangera ett seminarium där inbjudna gäster just analyserade och reflekterade. Där fanns Correns chefredaktör Ola Sigvardsson som hyllade betydelsen av att skildra de små händelserna i närområdet. Men att även ha förmågan att göra undersökande reportage om större skeenden. För att det ska vara möjligt måste tidningarna samarbeta för att frigöra resurser. De flesta inser nog att det är klokt att medieföretag på ett rationellt sätt samverkar. Utan att läsarna egentligen märker det.Gemensam administration, telefonväxel, distribution och tryckeri till exempel. Då blir kostnaderna lägre och fler tidningar kan klara sig under längre tid. På lång sikt innebär ägarkoncentrationen därför faktiskt mer mångfald i media, det är paradoxen.Expressens förre chefredaktör Bo Strömstedt påminde åhörarna på seminariet om att inte glömma betydelsen av orden. Han är ju känd för att han som tidningschef alltid talade om balansen mellan bokstäver och siffror. En tidning som struntar i bokstäverna förlorar sin själ. Den som struntar i siffrorna får snart ställa in betalningarna. Den, enligt Strömstedt, störste på att få bokstäverna att kroka i varandra och bli till levande svenska kunde ha skrivit i NT. Carl Michael Bellman. Han var 17 år när tidningen grundades.Om Bellman varit korre i huvudstaden kunde man kanske läst följande om ett krogbråk:
" Krögarn är full och full är krogen
Full med kärl och ledsna liv
Än en gesäll med glas i knogen
Än en båtsman syns med kniv
Inom vår krog vet glädjen andas
Och vid krogdörrn död och mord
Vet med ditt blod skall finkel blandas
Och din skål bli sagd vid bord."
Fredmans epistel nr 53. Det kan vara bra att få en sådan påminnelse när vi kämpar med siffrorna i finanskris och lågkonjunktur. I begynnelsen var ordet. n n Det var bara det jag ville säga.
Läs mer om