Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Behöver en egen (S)chlingmann, nu

Förr diskuterade vi Sverige. Numera talas det mer om "bilden av Sverige". Inget fel i det. Ingen människa har total koll på Sverige. Vi lever alla i våra olika verkligheter. Vi bär alla på olika bilder av Sverige.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Norrköping2011-01-31 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I politiken krigas det om att få störst stöd för just sin bild av vad som händer i landet. Häromdagen skrev de moderata stats-, finans-, utrikes- och biståndsministrarna på DN Debatt. De hävdade att en ny bild av Sverige nu växer fram i omvärlden. Enligt Reinfeldt, Borg, Bildt och Carlsson är det "hörnstenarna i ekonomin" och "reformpolitiken för fler i arbete" som väcker intresse. Artikelförfattarna undvek att säga något konkret om hur den "gamla bilden" av Sverige såg ut. Det behövdes inte.

Den gamla bilden av Sverige var Socialdemokratisk. De som såg på Sverige utifrån såg ett märkligt samhälle där medborgarna litade på staten, där skatterna var höga, där arbetslösheten var låg, där inkomstskillnaderna var små och där militär neutralitet var närmast en religion. Under många, långa och ökenvandrande år gjorde Moderaterna allt vad de kunde för att ersätta S-bilden med en egen bild där Sverige var ett "land bland andra". Strategin misslyckades. Vilket första bästa amatörpsykolog kunde ha förklarat för Moderaterna.

Omvärldens intresse för Sverige gjorde oss medborgare stolta. Eftersom omvärlden såg vad de såg så var väldigt många svenskar stolta över sin välfärdsstat, sin jämställdhet, sin låga arbetslöshet och till och med över skatter och fördelningspolitik. Den som ville ersätta detta tillstånd med en bild av Sverige som ett dussinland vilket som helst; den var chanslös.


De nya Moderaterna har bytt taktik. Numera är de också stolta över Sverige. Klipp för klipp ägnar de sig åt att redigera vad i bilden av Sverige som vi medborgare bör vara stolta över. Det mesta i de Moderata statsrådens artikel kunde ha skrivits av vilken traditionell Socialdemokrat som helst. Jämställdhet, stabil offentlig ekonomi och små inkomstskillnader hyllas. Det nya i Sverigebilden är jobbskatteavdraget och "reformerna inom sjukförsäkringen, med bättre stöd och fler vägar tillbaka, innebär därtill att Sverige på kort tid lämnat bottenplaceringen som västvärldens mest sjukskrivna land".

Bakom den förändrade attityden ligger ett framgångsrikt arbete av Per Schlingmann. Tidigare var han Moderaternas partisekreterare. Sedan valet är han statssekreterare med ansvar för regeringskansliets "kommunikation". Schlingmann vet vad han gör.

Nu är det upp till Socialdemokraterna att försöka komma in i matchen. För stunden pågår en debatt om vilken bild av Sverige som S ska hålla fram för väljarna. Ett par filmklipp är givna för Socialdemokraterna. Arbetslösheten är rekordhög. Sjukskrivna människor kastas ut ur försäkringen. Men det räcker inte som alternativ bildsättning. Socialdemokraterna är inget arbetslöshets- och sjukskrivningsparti. S är ett parti för arbete och välfärd. Sjukskrivna och arbetslösa ska självfallet ha justa villkor. Framförallt ska de få mycket bättre chanser än i dag att komma igen till arbete och egenförsörjning.

S behöver sin egen Schlingmann.

Läs mer om