Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bättre förr?

Norrköping2009-08-15 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag hört att Folkbladet borde skriva mer om det som är positivt. Snarare alltså än de ständiga rapporterna om brott och företag som krisar och säger upp folk. Senast i veckan hade jag en äldre dam i luren som välformulerat talade för mer positiva nyheter i tidningen. Jag kan förstå synpunkten. Journalistikens väsen är att söka upp det oväntade. Det som bryter vardagens lunk, som blottar sprickorna i muren, avslöjar något vi inte visste förut. Ingen skulle läsa en tidning som bara berättade att inget särskilt har hänt och allt verkar fungera precis som vanligt.Men det utesluter förstås inte att vi kan ägna mer tid åt att hitta avvikelser från det förväntade som faktiskt är positiva. Faktum är att jag tror vår bild av samtiden är mer än nödvändigt negativ just därför att vi i media struntar i att förmedla alla positiva nyheter. Så inbillar vi oss att allt var bättre förr. Vårt minne är selektivt, vi glömmer det trista och minns de lyckliga stunderna blott. Sanningen är nog att det mesta är bättre nu. Det beror ju kanske lite på om man är pessimist eller optimist. Pessimisten säger såhär: Det är inte så att det var bättre förr - det är bara det att det är värre nu. Men man måste inte vara en obotlig optimist för att vända på steken. Är glaset halvfullt eller halvtomt.En nyhet som vid ett första påseende alldeles klart ser negativ ut måste inte nödvändigtvis vara det. Fler lever med diagnosen cancer i Sverige nu än för bara tio år sedan. Likaså har fler diabetes. Men det betyder inte alls att fler har drabbats. De som tidigare skulle ha dött i sjukdomarna lever nu helt enkelt längre. I själva verket alltså en mycket positiv nyhet.Ärligt talat tror jag att vi i media ofta glömmer att sätta vissa rubriker, de här till exempel:Antalet trafikdödade minskar.
Barnadödligheten har minskat med 25 procent.
Väpnade konflikter i världen har minskat
Länder med dödsstraff blir allt färre
Medellivslängden i världen har ökat och är nu 68 år.
Andelen av jordens befolkning som lever i extrem fattigdom han minskat med 130 miljoner.
Morden i New York har minskat med nära 80 procent.
Risken att dö av hjärt-kärlsjukdom har nästan halverats i Europa.
Några exempel alltså på hur världen har förbättrats de senaste decennierna. Bosse Angelöw kom förra hösten ut med boken "Glädjerapporten. Goda nyheter om vår värld." Där driver han just tesen att nyhetsjournalistiken alltför ensidigt fokuserar på det negativa. Nog har han en poäng. Men man får ju akta sig så att man inte blir som gamle herr Coué. Det var en fransk psykolog som hävdade att man genom att upprepa frasen "bättre och bättre dag för dag" - faktiskt också uppnår den effekten.Emile Coué har odödliggjorts i vårt land genom sången som Ernst Rolf sjöng med det budskapet; "Bättre och bättre dag för dag:" Så enkelt är tyvärr inte livet. Men nog kan vi anstränga oss lite för att se ljusglimtarna.Det var bara det jag ville säga.
Läs mer om