Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bäst för Finspång

Finspång befinner sig i ett känsligt läge. Kommunens ekonomiska marginaler är inte stora. Nästan 65 procent av kommunens totala tillgångar är belånade. Soliditeten - summan av de obelånade tillgångarna - nådde bara upp till 36, 7 procent vid utgången av förra året: Riksgenomsnittet för landets kommuner är 54 procents soliditet. Samtidigt har Finspångs kommun flera viktiga framtidssatsningar på gång.

Foto: henrik jonsson

Norrköping2008-06-10 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
För att kunna bromsa befolkningsminskningen och för att utveckla kommunens arbetsmarknad är det angeläget att Finspong College genomförs fullt ut, att fler attraktiva områden görs tillgängliga för bostadsbyggande och att den nära samverkan mellan kommunen och näringslivet utvecklas och fördjupas. Behovet av en stabil, handlingskraftig och modern kommunledning är mycket stort. Därför är det oroande att socialdemokraterna och vänsterpartiet har brutit upp sitt samarbetsavtal. Tar inte partierna - ingen nämnd och ingen glömd - sig samman kan nedförsbacken bli brant och snabb. Det sista Finspång behöver är hoppande politiska majoriteter och förlamande makt- och personstrider mellan och inom de politiska partierna. Exemplet Åtvidaberg förskräcker. Där skapade förfallet inom den etablerade politiken utrymme för missnöjes- och tokstollepartier som starkt bidrag till Åtvidabergs ekonomiska kaos. Först efter förra valet beslöt sig socialdemokrater och moderater för att ta ett gemensamt ansvar för kommunledningen i Åtvidaberg. Politikerna för nu en smått heroisk och okonventionell kamp för att rädda vad som räddas kan. Men det är långtifrån självklart att de kommer att lyckas.Finspång kommer under överskådlig tid att styras gemensamt av minst två, men förmodligen flera, partier. Några stora soloseglingar finns det inte utrymme för. Makten måste delas på ett praktiskt och respektfullt sätt mellan de partier och politiker som har kraft och engagemang nog att sluta upp bakom ett gemensamt program.
Ett program där ekonomiskt ansvarstagande förenas med en effektiv organisation och med genomförandet av de framtidsinriktade beslut som redan fattats.
På fullmäktigemötet i augusti ska den kommunala budgeten upp till debatt och beslut. Som korten nu ligger är det mest troliga att tre olika budgetförslag presenteras; alliansens, socialdemokraternas och vänsterpartiets. I sådana lägen är risken mycket stor för att det bildas hoppande majoriteter där besluten skapar ett osammanhängande och fördyrande resultat. Finspång har stor potential som boplats och arbetsmarknad. Partipolitikerna bör nu ta chansen att visa att de kan skapa en säker och trygg kommunledning som kan ta hand om Finspångs potential med fast och demokratisk hand. n n Det bästa för Finspång är om Stig Andersson får leda en ny och stabil majoritet.
Läs mer om