Omar är universitetsstudent i Benghazi i Libyen. "Jag vill inte se beväpnade män klädda som afghaner stoppa mig och ge mig order, jag vill bara se poliser i uniform", sa Omar till nyhetsbyrån AP i helgen. Han var en av de 30 000 libyer som fyllde Benghazis gator i en mäktig demonstration för fred och mot extremism.
Utvecklingen i Libyen är klassisk. Revolutionen som befriade Libyen från Kadaffis skräckvälde riskerar att kidnappas av islamistiska extremister i tungt beväpnade miliser. Miliserna spelade betydelsefulla roller när Kadaffi störtades. Likt en gång bolsjevikerna i Ryssand, mullorna i Iran och kommunisterna i Kina vill de islamistiska miliserna inrätta en ny diktatur i vakuumet efter den gamla.
De har hittills inte mött särskilt stort motstånd. Staten är svag och bräcklig. Polis och militär är underlägsna de beväpnade miliserna.
Extremisternas attack mot det amerikanska konsulatet i Benghazi för två veckor sedan tycks dock ha tänt kampviljan hos många sekulära och fredliga libyer. Massdemonstrationen visade tydligt att det finns ett starkt folkligt stöd för Libyens demokratiska utveckling.
Demonstrationen tycks ha gett den undanträngda staten råg i ryggen. Parlamentet har utfärdat en order där miliserna ges 48 timmar att lägga ned sina vapen.
Förmodligen väntar nu några avgörande dagar och veckor i Libyen. Staten kan få svårt att hävda sig militärt mot de beväpnade extremistgrupperna. Det folkliga stödet är emellertid guld värt. Förmår libyerna att hålla trycket uppe så finns förutsättningar för att den känsliga fas där Libyen nu befinner sig i utvecklas till ett mer stabilt demokratiskt utgångsläge för fortsatta framsteg.