Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Att läsa kritiskt - även det här

Norrköping2009-10-17 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
En faktoid är en uppgift som ser ut som ett faktum, men inte är det. Till exempel att det var ytterst nära att hela industrilandskapet i Norrköping revs i samband med att Holmen flyttade ut till Braviken. Så står det i flera historieböcker. Men Folkbladets seniorreporter Stig Sundström kunde ju i en artikel nyligen effektivt visa att så inte var fallet (Folkbladet 2009-10-03). Just detta exempel finns inte med i Peter Olaussons nya bok " Fler faktoider"(Forum). Men den osanna berättelsen om hur industrilandskapet var på väg att jämnas med marken skulle definitivt kvalificera sig som en faktoid. Ordet faktoid myntades av den amerikanske författaren Norman Mailer redan 1973. Det här är Olaussons andra bok i ämnet, därav titeln. Han är på korståg mot det fördummande okritiska tänkandet. Faktoider finns inom alla områden. Tillvaron är full av sådant som vi är rätt säkra på, men som i själva verket i bästa fall är halvsanningar. De finns inom naturvetenskapen, medicinen, religionen, språket, historien - överallt. Några exempel: I den första boken kunde han avliva myten om att "Kristian Tyrann" kallades "Kristian den gode" i Danmark. Inte alls, kungen var nämligen inte så värst populär ens i hemlandet. Att det i en stad finns lika många råttor som människor är inte heller sant, långt långt därifrån tack och lov. Många tror sig nog veta att allemansrätten bara finns i Sverige och är urgammal. Men så är det inte. Den finns i Norge, där den dessutom funnits i lagtexten betydligt längre än här, och även i Finland. Så värst gammal är allemansrätten egentligen inte heller, begreppet etablerades inte förrän på 1940-talet. I den nya boken har Olausson ett intressant kapitel om åska. Att gummidäcken på en bil isolerar och därmed skyddar mot åsknedslag är rent nonsens. Däremot kan karossen skydda. Strömmen leds runt dem som sitter i bilen och ner i marken. Numera görs dock allt fler bildelar i plast och bilkarossen blir därmed mindre säker vid åsknedslag. Dessutom finns risken att bensintanken kan antändas av blixten. Det är alltså tryggare att stanna inne i ett hus, med eller utan åskledare, än att springa ut till bilen vid ett åskväder. Att det är olämpligt att tala i en telefon som är ansluten till det fasta nätet när det åskar är verkligen sant. Men däremot finns det absolut ingenting i en mobiltelefon som kan dra till sig blixten, det är bara att lugnt prata på i nallen medan det dundrar. En del faktoider känner man till. Att Woodstockfestivalen inte var i Woodstock visste jag såklart. Att alkohol inte förtar effekten av penicillin visste jag också. Men nog trodde jag att det hette rygg-rad. Det är ju som en rad av ben, kan man tycka. Det är dock en missuppfattning. Ordsammansättningen är rygg-grad, efter tyskans Rückgrat, en grad är i det här fallet en skarp kant. Det är faktiskt sant att man lär så länge man lever. Därför är slutsatsen är att man alltid ska ifrågasätta fakta och läsa kritiskt - även den här spalten. Det var bara det jag ville säga.
Läs mer om