Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetsgivarna ville för mycket - facken för lite

Inget nytt huvudavtal mellan Svenskt Näringsliv och LO och PTK. Jan-Peter Duker, förhandlingsledare på Svenskt Näringsliv och Signhild Arnegård Hansen ordförande i Svenskt Näringsliv. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Inget nytt huvudavtal mellan Svenskt Näringsliv och LO och PTK. Jan-Peter Duker, förhandlingsledare på Svenskt Näringsliv och Signhild Arnegård Hansen ordförande i Svenskt Näringsliv. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Norrköping2009-03-12 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det blir inget nytt huvudavtal på svensk arbetsmarknad. Samtalen mellan facken och arbetsgivarna avbröts i går. Varför det gick som det gick är svårt att sia om. En möjlig förklaring är att arbetsgivarna ville för mycket och att facken ville för litet. Lågkonjunktur, stigande arbetslöshet och kommande politiska val kan också ha spelat roll. Nu hamnar efterbörden av Laval-konflikten återigen på regeringens bord. Reinfeldt och Littorin kan inte lika lätt glida undan genom att hänvisa till att arbetsmarknadens parter ha ansvaret. Fast det är nog precis vad de kommer att göra i alla fall. Det sista alliansregeringen vill ha är en politisk strid med LO om konfliktregler, löner och anställningslagar. LO- och Tjänstemannafacken lever under stark press. Medlemstapp och ekonomiskt ansträngda a-kassor frestar på. Risken för försvagat fackligt samhällsinflytande har ökat. Så vitt jag förstår hade därför de fackliga förhandlarna ett seriöst intresse av ett nytt avtal. Men kanske körde Svenskt Näringsliv för hårt. Kanske tänkte de sig att i krisens skugga kunna driva igenom långtgående förändringar av arbetsmarknadens regelverk. Givet fackens utsatta position förstår jag deras ointresse av att skriva under ett avtal där de skulle framstå som förlorare. Att det finns spänningar mellan LO-facken är ingen nyhet. Vissa håller hårdare i nedärvda fackliga principer än vad andra gör. De blandade reaktionerna på IF Metalls och Teknikföretagens nya "krisavtal" bär syn för sägen. Även arbetsgivarsidan är splittrad. Det finns arbetsgivarförbund som motsatte sig ett, som de uppfattade det, alltför dyrt huvudavtal. Det hade varit bra med ett nytt och vettigt huvudavtal. En av svensk arbetsmarknads stora konkurrensfördelar är den låga konfliktnivån och viljan till pragmatiska överenskommelser. Ett mer konfliktfyllt arbetsliv ligger nu i korten. Det kan bli mycket dyrt det också.
Läs mer om