Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbete åt alla

I statistiken över nya bilar i juli månad återfinns Volvo på platserna 1, 4 och 10. Volvo fortsätter alltså att köpas av svenskarna. Volvo betraktas nog fortfarande som en svensk bil, trots att Ford har varit ägare i dryga tio år. Frågan är vad som händer nu, när kinesiska Geely har köpt Volvo.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Norrköping2010-08-04 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ledare

Nästan alla uttalanden går i riktningen att Volvo kommer att fortsätta vara ett "svenskt" företag. Volvos varumärke är utmärkt, enligt säljande Ford. Fackliga representanter hälsar med tillförsikt att köpet nu är klart så att man får arbetsro.

Mycket av Volvos framtid kommer att avgöras av dagens Volvoägare, däribland jag. På morgonen körde jag till jobbet i en "svensk" Volvo, på eftermiddagen åkte jag hem i en kinesisk bil. Blir det känslan, i Sverige såväl som i andra länder, kommer Volvo att få problem. Kommer Volvo att fortsätta satsa på en kvalitetsökning och verkligen förverkliga ambitionen att konkurrera med Audi och BMW, så finns det en god chans att Volvo kommer att fortsätta utvecklas i Sverige.

Det är knappast troligt att Volvo någonsin kommer att bli en masstillverkare i Sverige. Ska det bli en sådan kommer den nog att förläggas till Kina. Volvos möjlighet att överleva i Sverige handlar om att tillverka bilar med hög kvalitet och högt pris.

Varför bekymrar jag mig om hur det går för Volvo? Svaret är helt enkelt att Volvos framgångar är ett bra exempel på hur Socialdemokraterna resonerar om den framtida utvecklingen av sysselsättning och företagande. Det är förstås viktigt hur det går för alla de som arbetar i branscher med koppling till biltillverkningen. Ett framgångsrikt Volvo ger också sysselsättning i Norrköping via försäljning, verkstäder och en mängd kringaktiviteter.

Men det illustrerar också påståendet att Sverige ska konkurrerar med kvalitet, inte med låga löner vid masstillverkning.

Det här gäller naturligtvis inte bara Volvo, utan förstås också mängder med andra företag, inte minst här i Östergötland. Påstående i sin tur förutsätter välutbildade arbetare, många gånger med specialistkompetens. Vårt utbildningssystem måste leva upp till högt ställda mål för att Sverige ska fortsätta producera i världsklass.

Det är en stor utmaning för de styrande i Norrköping att ge våra ungdomar en så stabil grund i skolan att vi kan fortsätta att hävda oss i världskonkurrensen. Men utmaningen är också att ge alla dem som behövs i servicenäringarna på hemmaplan en utbildning som motsvarar de nuvarande och kommande krav som arbetslivet ställer.

Läs mer om