Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Är Lycka ännu en arbetad timme?

Foto: Bjšrn Larsson Ask 30092

Norrköping2008-04-11 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den politiska striden mellan regering och opposition handlar till stor del om verklighetsbeskrivningar. Som enskild medborgare är det fullständigt omöjligt att på eget bevåg skaffa sig en helhetlig och någorlunda korrekt bild av hur "verkligheten" ser ut. För många av oss vanliga och dödliga människor kan det vara svårt nog att förhålla oss på ett sakligt och rimligt sätt till de verkligheter där vi själva lever. Att då skaffa sig ett grepp om "hela verkligheten" är helt ogörligt. Därför tävlar de politiska partierna - vid sidan av en mängd andra intressen - om att ge oss verklighetsbilder som gör just deras politiska program och förslag mer begripliga och attraktiva. Vid det senaste valet hade den borgerliga alliansen stor framgång med sina beskrivningar av "utanförskapets verklighet". Utanförskapet bestod av alla de som inte arbetade och det framstod som skrämmande stort. Välfärdens skattefinansierade framtid tycktes osäker och bräcklig om inte vissa bestämda åtgärder vidtogs raskt och resolut. Mot fonden av ett växande och möjligen förmånsmissbrukande utanförskap, framstod alliansens förslag om sänkta ersättningar och förmåner, högre a-kasseavgifter och jobbavdrag på skatten i en högst rimlig dager för många väljare. n n Borgerligheten vann striden om verklighetsbeskrivningen. Man lyckades därmed bryta socialdemokratins mer än halvsekellånga privilegium som den mest trovärdiga verklighetsberättaren. Men säg den lycka som varar för evigt? Fredrik Reinfeldt hann knappt installeras som statsminister förrän socialdemokraterna återtog befälet över svenskarnas tankar om verkligheten. Alliansen rasade i opinionen. Ett stort flertal av väljarna uppfattade nu den borgerliga politiken som orättvis och omodern. Vilket precis överensstämde med socialdemokratins uppfattningar. Ledare
Inför nästa val lär striden om verkligheten bli stenhård. En av knäckfrågorna är om utanförskapet har minskat? Och om det har minskat; beror det i så fall på regeringens politik eller den långa högkonjunkturen som skapat jobbtillfällen som aldrig förr? Och har vi för den sakens skull blivit lyckligare och gladare? Tidningen Riksdag & Departement har tagit ett förtjänstfullt initiativ i frågan om utanförskap. Med hjälp av SCB har tidningen tagit fram en modell där utanförskapets utveckling kan mätas kvartal för kvartal. I sitt senaste nummer (11-08) publicerar tidningen artiklar och diagram som visar att det är 200 000 färre personer i utanförskap nu än vad det var för två år sedan. Men tidningen visar också att det inte är helt lätt att utvärdera regeringens utanförskapsminskande politik. Statistiken beräknas på s k "helårsekvivalenter". En person i statistiken behöver inte nödvändigtvis bestå av en person i verkligheten. Riksdag & Departement skriver att sedan valet 2006 har utanförskapet minskat med 145 000 helårsekvivalenter. SCB har lagt samman summan av alla utbetalningar från socialförsäkringar, socialbidrag och förtidspension vid valet 2006 och jämfört den summan med summan av alla utbetalningar som görs nu. Utbetalningarna har minskat i en omfattning som skulle kunna ha försörjt 145 000 personer som inte arbetade. Varje helårsekvivalent kan således bestå av flera fysiska personer som tillsammans ökat sitt arbete/minskat sina bidrag så mycket att de motsvarar försörjningen av en person. Uträkningarna är krångliga och lär knappast bli några kioskvältare bland väljarna i nästa val. Statistiken kommer dock att användas av båda sidor och i populariserade former i valrörelsen. Alliansen kommer att hävda att vi är lyckligare och har det bättre eftersom fler arbetar och färre har bidrag. Socialdemokratin kommer att hävda att framgångarna är bra men att de har samband med stress, jakt på arbetslösa och sjuka och växande inkomstklyftor i samhället. n n Min bedömning är att socialdemokraterna står sig något starkare än alliansen. Livet är trots allt mer än bara arbete. För de allra flesta av oss bor inte lyckan enbart i ännu en arbetad timme.
Läs mer om