I veckan röstade Europaparlamentet nej till en förlängning av fiskeavtalet mellan EU och Marocko. Ett avtal som inkluderar fiske även i Västsahariskt fiskevatten. Ett mycket välkommet och efterlängtat beslut. Vi har jobbat hårt för att föra fram argumenten som så tydligt visar på att avtalet är folkrättsligt förkastligt. Nu äntligen har vi fått gehör. För västsaharierna är det en stor seger att deras rättigheter äntligen respekteras av EU.
Europaparlamentets nej innebär att EU-flaggade fartyg inte längre har rätt att fiska i vattnet utanför Västsaharas kust, som de gjort sen 2005 då EU slöt ett fiskeavtal med Marocko om fiskevatten som delvis ligger i Västsaharas territorium. Beslutet innebär att EU äntligen respekterar internationell rätt.
Enligt internationell rätt kan EU bara ha ett avtal med en ockuperande makt som Marocko om det är i enlighet med det ockuperade folkets - Västsahariernas vilja - och intresse. Det nuvarande fiskeavtalet mellan EU och Marocko har tvärtom tecknas över huvudet på västsaharierna och har inte kommit västsaharierna till nytta. Alltså strider avtalet mot internationell rätt, och därför har vi arbetat för att stoppa avtalet.
Utöver detta har fiskeavtalet mellan EU och Marocko fler brister. Det är ekonomiskt dåligt för EU och det är inte ekologiskt hållbart. Om EU ska ha ett nytt avtal med Marocko måste det leva upp till internationell rätt och utesluta Västsahariskt territorium. Dessutom måste de ytterligare problem som finns åtgärdas.
Västsahara har varit ockuperat av Marocko i 35 år. En 220 mil lång mur har byggts som delar Västsahara och dess folk i två delar. Under kriget flydde många västsaharier till södra Algeriet. Här bor 160 000 västsaharier i flyktingläger och är helt beroende av hjälp utifrån. FN har klargjort att Västsahara har rätt till en folkomröstning om att antingen integreras i Marocko eller att bli ett självständigt land. Socialdemokraterna stödjer Västsaharas rätt till självständighet . Ett fritt Västsahara skulle skapa möjligheter för stabilitet och ökat välstånd i området.
Idag glädjs vi å västsahariernas vägnar. Kampen går dock vidare. Målet är ett fritt och självständigtVästsahara.