Anpassning har under hela människans utveckling varit nyckeln till framgång. Genom anpassning har människan erövrat praktiskt taget alla planetens livsmiljöer. Den mångfald av exempel på kulturer som misslyckats och gått under har alla gemensamt att de inte anpassat sig och levt i disharmoni med sin livsmiljö.
Ett av de tydligaste exemplen är vikingakulturen på Grönland som envist framhärdade i försöken att bedriva skandinaviskt jordbruk och djurhållning i en arktisk miljö och gick under.
Även vår egen tid kräver anpassningar. De pågående klimatförändringarna ger förändrade förutsättningar inte bara för livet på Jorden och även för samhällsbyggandet. Påverkan tar sig olika uttryck och i varierande grad av dramatik, men även om vi i norra Europa sannolikt kommer ganska lindrigt undan är kraven på anpassning stora.
I Sverige kan vi räkna med kraftigt förändrade förutsättningar för jord- och skogsbruk, sjukvården står inför nya utmaningar i form av sjukdomar som tidigare inte förekommit i Sverige. I den fysiska samhällsplaneringen måste vi framför allt vara beredda på högre och intensivare vattenflöden och givetvis högre vattenstånd i haven.
De återkommande misslyckandena i de internationella klimatförhandlingarna gör att målet att begränsa temperaturhöjningen till max + 2 C år 2050 redan har spruckit, och därmed blir konsekvenserna av temperaturhöjningen också mer dramatiska.
Men det går inte att bara räkna fram en tänkt utveckling i ett linjärt diagram. Risken för okända brytpunkter där olika processer i samverkan gör att utvecklingen plötsligt rusar iväg i oönskad riktning blir större ju längre utvecklingen pågår.
Vi spelar ett högt spel där förutsättningarna för människors fortsatta liv på planeten Jorden är insatsen. Arbetet att minska utsläppen måste ske parallellt med arbetet med att begränsa skadorna.
Livet, och mänskligheten, kommer säkert att klara krisen men förutsättningarna för ett gott liv kommer att vara väsentligt sämre än de vi känner idag.
Nyckeln till att framgångsrikt hantera situationen är anpassning. Ju tidigare vi anpassar oss, desto bättre är det. Allt annat är ett svek mot framtiden.