Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alla barn i Söderköping är lika mycket värda.

I Söderköping finns ett antal kommunala förskolor. Som ett komplement, och ett ytterst viktigt sådant, finns de enskilda förskolorna - i Söderköping just nu åtta stycken.

Norrköping2012-05-08 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 Dessa är några föräldrakooperativ, ett personalkooperativ och några drivs av stiftelser eller andra föreningar. Två av dessa förskolor bedriver idag sin verksamhet med hjälp av arbetande föräldrar, där föräldrarna till barnet binder upp sig vid att arbeta i verksamheten någon eller några dagar i månaden. Dessa föräldrar blir i och med detta befriade från att betala barnomsorgsavgift för sina barn (den så kallade maxtaxan).

Under tidiga 2000-talet gjordes en uppgörelse mellan de enskilda förskolorna och kommunen om hur detta skulle påverka bidragsbeloppet. Föräldrarna arbetar gratis vilket innebär att förskolan i någon mån får "gratis arbetskraft" och därmed lägre kostnad för löner och personalomkostnader - 2004 värderades detta till ca 19 % av det totala bidragsbeloppet för en förskoleplats.

Tiderna förändras och det gör också förutsättningen för förskolorna. Med ny skollag och nya läroplaner så ges förskollärarna en större roll i förskolan. Det innebär att även om föräldrarna fortfarande kan göra mycket nytta i verksamheten så krävs en större täthet av förskollärare även i föräldrakooperativen, om läroplanens intentioner ska uppfyllas. Därför är en översyn av bidragsfördelningen till de enskilda förskolorna angelägen och viktig.

Den borgerliga majoriteten med Bengt O Johansson i spetsen vill styra utredningen, redan innan den är påbörjad genom att säga att bidraget till de enskilda med arbetande föräldrar ska vara samma som till kommunens, fast med den uteblivna intäkten avdragen från bidragsbeloppet. Det skulle då innebära ca 89 %. Men en sådan inställning tar man ingen hänsyn till hur verkligheten faktiskt ser ut på de enskilda förskolorna - och vilket personalbehov som finns på förskolorna.

Risken är då att situationen mellan de förskolor som har arbetande föräldrar och de som inte har skulle bli snedvriden, och därmed skulle inte barnen ha samma förutsättningar att utvecklas. Tar man inte hänsyn till hur situationen faktiskt ser ut på förskolorna är risken stor att det antingen blir ett högre bidrag per barn eller ett avsevärt mindre till de enskilda förskolorna när man räknar in hur personalkostnaderna skiljer sig. Inget av det är bra, ur barnets perspektiv så får inte föräldrarnas livssituation, det vill säga om föräldrarna har möjlighet att ta ledigt från sina jobb flera dagar i månaden för att arbeta i verksamheten, vara styrande för om barnet får likvärdiga förutsättningar i förskolan.

Vi Socialdemokrater vill också se att personaltätheten i förskolan ökar, vi vill också se att det är fler vuxna i förskolan. Vi vill dessutom se en satsning på mindre barngrupper i förskolorna. Det bästa sättet är förstås genom att satsa på förskollärarna, fler förskollärare och bättre löner. Men det ska göras på alla förskolor och med lika villkor. Så skapar vi ett Söderköping som blir bättre för alla att bo och leva i.

Läs mer om