Vad är det som gör yrken attraktiva och lockande? Saken kan diskuteras ur en rad olika perspektiv. Känslan av meningsfullhet är viktig för de flesta. Meningsfullheten ger jobbet ett slags status. Status måste inte handla om värsta förmåner och bästa lönen. Snarare rör det sig om att den mening man själv känner i sitt arbete bekräftas av hur jobbet är organiserat.
Få skulle väl säga något annat än att arbete inom äldreomsorgen är väldigt meningsfullt. Att ge vård, omsorg och stöd åt äldre medborgare som inte längre klarar sig själva och där anhörigas insatser inte är tillgängliga eller tillräckliga har, vill jag påstå, väldigt hög status i det allmänna samhällsmedvetandet.
Denna allmänna status och den personliga meningsfullhet som många medarbetare inom äldreomsorgen upplever speglas emellertid väldigt dåligt i de arbets- och anställningsförhållanden som råder inom stora delar av verksamheten. Ungefär 150 000 personer arbetar inom äldreomsorgens hemtjänster och särskilda boenden. Endast lite drygt hälften av alla dessa äldreomsorgsarbetare har fasta relationer till sina arbetsplatser genom tillsvidareanställningar.
Enligt uppgifter från fackförbundet Kommunal är 43 procent av äldreomsorgens medarbetare visstidsanställda. En ganska stor del av alla dessa medarbetare är anställda på timmar. En arbetsgivare som anställer många av sina medarbetare på timmar sänder inte direkt ut strålar av meningsfullhet och status över sina anställda. Snarare råder det motsatta förhållandet: Det här arbetet är inte så viktigt. Du kan komma in mer eller mindre från "gatan" och jobba några timmar då och då. Även för den som utbildat sig på t ex gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram sig kan det ta många år innan chansen till ett fast anställningskontrakt kommer.
Jag vet inte hur det kommer sig att kommuner och omsorgsföretag beter sig på det här sättet. Kanske är det en nedärvd tradition? Kanske upplevs "timlönarna" som det ekonomiskt sett mest realistiska sättet att lösa besvärliga schemaläggningsknutar? Kanske har man inte ens tänkt på saken?
Hur som helst är det ett allvarligt problem. Äldreomsorg är ingen bransch som lämpar sig som ingångs- och genomgångsplats på arbetsmarknaden. Äldreomsorg är viktigt och kräver arbetsgivare som skapar arbeten som matchar den meningsfullhet som många instinktivt känner inför äldreomsorgsarbete.
Kommunals ordförande Annelie Nordström påpekar ofta att ett av äldreomsorgens grundproblem är att de ekonomiska ramarna är för snålt tilltagna. I detta har hon säkert helt rätt. Pengabrist i kombination med dåliga anställningsförhållanden bildar en nedåtgående spiral.
Många drömmer om ett arbetsliv som är meningsfullt och där de kan göra nytta och skillnad. Dessvärre är det allt färre av de unga som kopplar dessa drömmar till äldreomsorgsbranschen.