Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Agendan satt för tuff valrörelse

Syftet från Reinfeldt och Lööf var att sätta en bild av Löfven som en osäker, okunnig och oerfaren politiker som inte duger som statsminister.

Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) skakar hand. Sedan blev det tuff debatt i Agenda.

Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) skakar hand. Sedan blev det tuff debatt i Agenda.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Norrköping2013-10-07 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringen har sänkt skatten "27 gånger mer än vad de har satsat på välfärden", sa Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt när partiledardebatten drog igång i Agenda i går kväll. Kristdemokraternas Göran Hägglund kontrade med att Alliansregeringen har tillfört 65 miljarder kronor till välfärden sedan 2006.

Har båda rätt så torde knappast någon betala skatt i Sverige.

Skillnaderna i verklighetsbeskrivningarna var påtagliga mellan regering och opposition. Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson (SD) underströk upprört hur "nöjda" regeringens partiledare verkade vara trots de stora problemen ute i välfärden. Och nog verkade regeringen mer "nöjd" än oppositionen. Det ligger liksom i korten.

Enligt Jan Björklund (FP) finns det 40 000 fler högskolestudenter, fler vårdcentraler, fler läkare, fler sjuksköterskor och fler apotek nu än vad det fanns 2006 då Alliansen vann regeringsmakten. För att nu bara nämna något.

Sverige är ett mycket "fantastiskt land i botten" sa Stefan Löfven. Det är en typisk och sympatisk socialdemokratisk ordvändning. En variant på "stolt men inte nöjd" som var Göran Perssons sista paroll som partiledare. Stolt för det Sverige som fungerar bra men djupt kritisk till det som inte fungerar.

Alliansregeringen har en bit kvar innan de har tillägnat sig förmågan att mixa självkritik och stolthet på ett framgångsrikt sätt.

Göran Hägglund var den av regeringens partiledare som klarade balansgången mellan stolthet och självkritik bäst. I ett av sina inlägg gjorde han klart att trots allt som enligt honom satsats på sjukvården så är skillnaderna i vårdkvalitet mellan olika delar av landet så pass stora att han kan tänka sig att avskaffa landstingen.

Stefan Löfven hade en svettig kväll. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Centerledaren Annie Lööf gick till hårda angrepp på Löfvens möjlighet att bilda regering med det underlag som finns i oppositionen. Syftet från Reinfeldt och Lööf var uppenbart; att sätta en bild av Stefan Löfven som en osäker, okunnig och oerfaren politiker som inte duger som statsminister. De sköt in sig på känsliga områden som det femte jobbskatteavdraget, kärnkraften och på Löfvens förmåga att bilda en majoritetsregering.

Efter lite om och men landade Stefan Löfven i ett svar som är trovärdigt och sant. "Ni ägnar er åt politiskt spel", sa Löfven. Hans poäng var att vi måste ha ett valresultat innan olika regeringsalternativ formeras. Så är det. Det mesta tyder på att partiledarnas regeringsbildande förmågor på allvar kommer att prövas sedan vallokalerna stängt i september 2014. Vare sig Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven sitter i någon guldsits i det sammanhanget. Även om det verkade på Reinfeldt som om regeringsbekymren endast gällde Löfven. Högmod kan som bekant gå före fall.

Partiledardebatten i Agenda var intensiv. Stundtals hätsk. Personliga påhopp om lönenivåer, hånleenden när motståndare talade och ymniga försök att prata i munnen på varandra.

Agendan är satt för en lång och laddad valrörelse.

Läs mer om