Ylva Johansson är glädjande rak och tydlig

Bilderna och rapporterna från gränstrakterna mellan Belarus och Polen är bilder av hur militära krig kan börja.

Ylva Johansson är kommissionär i EU med ansvar för bland annat migration.

Ylva Johansson är kommissionär i EU med ansvar för bland annat migration.

Foto: TT

Krönika2021-11-10 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är redan nu bilder av ett pågående hybridkrig mellan EU och Ryssland; som eventuellt samverkar med andra stater som likt Ryssland är hybrider mellan diktaturer och auktoritära regimer. Belarus - som vi tidigare kallade för Vitryssland - är definitivt en sådan skurkstat. Belarus utsätts just nu för ekonomiska sanktioner från EU. Av den anledningen - och/eller av gud vet vilka anledningar - har Belarus under hösten lockat till sig tusentals människor från främst Mellanöstern och Afghanistan som gärna vill ta sig in i EU. Migranterna eskorteras av belarusisk militär mot gränsområden där polsk militär har samlats för att hålla gränsen.

Många har redan på olika sätt tagit sig över gränsen och raskt fortsatt genom Polen för att komma in i Tyskland. Tysklands inrikesminister Horst Seehofer sa nyligen till tidningen Bild att "Polen eller Tyskland kan inte klara det här på egen hand. Vi måste hjälpa den polska regeringen att säkra gränsen." (SvD 8/11) EU-kommissionären Ylva Johansson är glädjande rak och tydlig i sin hållning till Aleksandr Lukasjenkos belarusiska regims attack mot unionen. "Vi ser en desperat diktator som använder levande människor för att destabilisera EU“, har Johansson sagt till Sveriges Radio. (9/11) Kommissionärens klarspråk är viktigt. Polens regering och EU-kommissionen har flera konflikter och kontroverser sins emellan. Konflikterna är svåra och tunga och handlar om hur pass liberal eller sträng som kommissionen har mandat att vara gentemot ett medlemsland som tycks glida en hel del när det gäller demokratiska och rättsstatliga institutioners oberoende och självständighet. Polen är därvidlag en önskemotståndare för Minsk och Moskva. Skulle Polen endast ges halvhjärtat stöd av EU så skulle unionen snart kunna drabbas av ännu ett stort medlemslands utträde och därmed skakas i grunden. Polen - och andra EU-länder med landgräns mot Belarus - ska självfallet ha starkt och odelat stöd från Sverige och andra EU-länder. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren har varit tydlig: "EU måste stå upp mot den här sortens aggression" (DN 8/11)

När Ryssland angrep Ukraina 2014 kom kriget närmare Sverige. När Belarus nu angriper Polen så kommer kriget ännu närmare våra gränser. Och som medlemmar i EU är vi redan där: Mitt i hybridkriget där frysande migranter och sanning och rätt är de stora förlorarna.