Ygeman kan nog leva upp till det stora förtroendet

Migrations- och inrikesminister Anders Ygeman har en lugn, sakinriktad och lagomt tillbakalutad attityd i frågan om de ukrainska krigsflyktingarna som nu kommer till Sverige i ganska stora antal.

Anders Ygeman har fått ansvaret för en av de riktigt stora problemen i det svenska samhället. Hans korthuggna attityd passar nu som då som hand i handsken.

Anders Ygeman har fått ansvaret för en av de riktigt stora problemen i det svenska samhället. Hans korthuggna attityd passar nu som då som hand i handsken.

Foto: TT

Krönika2022-04-08 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från olika håll i politiken trycks det på för att krigsflyktingarna snabbt ska få rättigheter till vård, skola och svenskundervisning. Ygeman kommenterade kraven i en intervju med Svenska Dagbladet den 6 april. 

– Varför ska vi ta ställning till det nu? (--) Nu kommer vi ganska snart in i en tid när elever ska gå på sommarlov. Sen efter sommaren kanske vi måste börja bestämma oss. Är det fortfarande en öppen konflikt då kanske vi måste göra mer insatser för integrationen, säger han till SvD.

Det är ett klokt förhållningssätt. Förberedelser pågår naturligtvis i staten och ute i kommunerna. Men det finns ingen anledning att panikinsätta en massa integrationsinsatser som riskerar att helt i onödan ställa till med problem och vålla oro ute i de ordinarie verksamheterna. Sveriges viktigaste åtagande är att erbjuda de flyende från Ukraina skydd, mat, värme och trygghet undan krigets fasor. 

Anders Ygeman har också avrått svenskarna från att oöverlagt kasta sig in i stora hjälpåtaganden som att upplåta sitt egna hem för inneboende.

"– Det är ett sämre alternativ. Det är en stor påfrestning att ha en ny familjemedlem. Jag har pratat med många som tog emot en flykting 2015, som har berättat om hur slitigt det var och hur mycket konflikter det blir efter ett tag", säger Ygeman till SvD. 

Det är ett vist och liveerfaret råd från Anders Ygeman. Nästan alla känner att man vill göra något för att hjälpa till. Det är en bra känsla som bör hitta lämpliga utlopp som inte kräver en väldigt stor och lång uthållighet.

Anders Ygeman slog igenom under sina år som inrikesminister från 2104 och fram till 2017. Hans popularitets- och förtroendesiffror sköt i höjden genom hans sätt att utan en massa onödigt ordsvall eller känslogenombrott ta sig an de svåra frågorna om statens motåtgärder mot islamistisk terrorism. Terrorn kom att prägla Ygemans tid som inrikesminister. Hans personlighet och korthuggna stil passade som hand i handske med uppdraget.  

Att Magdalena Andersson gav Ygeman ansvaret som migrations- och integrationsminister tyder på att hon har ett stort förtroende för honom. Invandringsrelaterade integrationsproblem står mycket högt upp på väljarnas uppmärksamhetslista inför valet i höst. Socialdemokraterna är i stort behov av en företrädare som inger förtroende i de delarna av politiken. Ygeman är nog på väg att klara den uppgiften.