Andersson och Damberg är ingen vänsterelit–de är socialdemokrater

Bryr sig vänsterns ledarsidor om arbetarklassen? Frågan diskuterades i början av sommaren på Expressens kultursida.

Magdalena Andersson och Mikael Damberg är ingen "vänsterelit." De är kloka och gedigna socialdemokrater med vana att förhålla sig till politiken utifrån vad som krävs för Sveriges och partiets bästa.

Magdalena Andersson och Mikael Damberg är ingen "vänsterelit." De är kloka och gedigna socialdemokrater med vana att förhålla sig till politiken utifrån vad som krävs för Sveriges och partiets bästa.

Foto: Oscar Olsson/TT

Krönika2024-07-18 14:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Payam Moula som är redaktör på den socialdemokratiska tidskriften Tiden frågade sig: "Vilka av vänsterns ledarsidor har prioriterat arbetarklassens längtan efter trygghet över den urbana medelklassens motvilja till upplevda inskränkningar av integriteten? Vilken opinionsbildare har de senaste åren företrätt arbetarklassens efterfrågan på skärpta straff, mer övervakning och social kontroll?"

Payam Moula fick några svar från både vänstertidningar som Flamman och ETC och från LO: s Arbetet och från "Rörelsen"; en "plattform för socialdemokratisk idédebatt sedan 2021". I svaren från vänsterhåll påminns vi om varför vänstern är tämligen marginaliserad i arbetarleden. Vänsterperspektiven är flitigt företrädda på kultursidor, ledarsidor och i universitetsvärlden. Men i verkliga livet finns vänstern knappt. Det är ungefär lika många LO-medlemmar som röstar på Moderaterna som på Vänsterpartiet. LO-medlemmar röstar helst på Socialdemokraterna och på Sverigedemokraterna. 

 

Svaret från Daniel Swedin som är politisk redaktör på LO-ägda tidningen Arbetet är mest intressant i mina ögon. LO har en lång tradition av att i kraft av sin styrka och storlek vara en viktig samhällsaktör på tunga samhällsområden. Men ungefär i samma takt som Sverigedemokraterna vunnit röster och sympati i arbetarleden har LO: s ledning vandrat vänsterut. Det borde ha varit självklart för en tung arbetarfackförening som LO att stå upp för en stramt reglerad invandring. Det borde ha varit självklart för en tung arbetarfackförening som LO att stå upp för ordning, reda och kunskap i skolan. Det borde ha varit självklart för en tung arbetarfackförening som LO att stå upp för en stadig och stabil tillgång på energi för industri och medborgare. Men tyvärr lockade vänsterpopulismen mer än den traditionella socialdemokratin.

Jag lastar självklart inte Arbetet och/eller Daniel Swedin för LO: s tillkortakommanden. Men LO: s försvagning och vänsterdrift är ett avgjort mycket större problem för socialdemokratin än att udda vänsterledarsidor hamnar helt snett i arbetarfrågor. Daniel Swedin, med en bakgrund på Aftonbladets personpåhoppsledarsida, halkar dock in i vänster/högertugget när han i sitt svar till Payam Moula pekar ut Magdalena Andersson och Mikael Damberg som den "riktiga vänstereliten". Andersson och Damberg är vare sig vänster eller elit. De är socialdemokrater.