Den som vÀljer Hamas ska lÀmna socialdemokratin

Den skÄnske riksdagsledamoten Jamal El-Haj lÀmnar Socialdemokraterna men stannar kvar i riksdagen.

Jamal El-Haj lÀmnar Socialdemokraterna men stannar i riksdagen. Han blir vilde.  Vilket kommer att ge klirr i plÄnboken. Men knappast nÄgot mer.

Jamal El-Haj lÀmnar Socialdemokraterna men stannar i riksdagen. Han blir vilde. Vilket kommer att ge klirr i plÄnboken. Men knappast nÄgot mer.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2024-02-12 17:55
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Hans beslut kommer efter det att Socialdemokraterna i SkĂ„ne med instĂ€mmande frĂ„n partiledningen pĂ„ fredagen 9 februari uppmanat honom att lĂ€mna sin riksdagsplats. El-Hajs svar kom mĂ„ndagen 12 februari i ett brev till partistyrelsen och Aftonbladet. 

Brevets innehÄll fÄr mig - utan nÄgra som helst jÀmförelser i sak - att tÀnka pÄ en presstrÀff pÄ Grand Hotel i Norrköping för ett par veckor sedan. Ett kommunalrÄd för ett parti i kommunledningen har uteslutits och de lokala medlemmarna i partiet har beslutat att de inte har förtroende för företrÀdaren. KommunalrÄdet vÀgrar att avgÄ och kallar till presstrÀff för att förklara varför. Vilket han inte gör. Under 45 minuter talar han om allt annat Àn om just det uteslutningen och medlemmarnas misstroende handlar om. Jamal El-Hajs brev Àr av samma skrot och korn.

Han skriver att han som vilde i riksdagen ska fortsĂ€tta kĂ€mpa mot Israels ockupation av Palestina, för Ukraina i kriget med Ryssland och för kvinnors rĂ€ttigheter i Iran. Som om detta skulle ha nĂ„got som helst med att göra att partiet inte lĂ€ngre har förtroende för honom. 

Jamal El-Haj uppmanas lÀmna dÀrför att han inte varit lojal. Han valde lojaliteten med terrorgruppen Hamas och med sina palestinska vÀnner istÀllet för med Socialdemokraterna nÀr han mot partiets inrÄdan deltog pÄ en Hamaskopplad konferens förra sommaren.

 Socialdemokratin Ă€r en bred kyrka. Vilket Ă€r den enskilt viktigaste förklaringen till partiets dominans som regeringsparti/största parti under det senaste seklet.  Det Ă€r möjligt att som medlem och riksdagsledamot hysa de flesta tĂ€nkbara uppfattningar. Men vid sĂ€llsynta tillfĂ€llen kan man - inte minst som förtroendevald i riksdagen - tydligt uppmanas att sluta upp under partifanan nĂ€r partiledningen bedömer att det Ă€r mycket viktigt med enighet. Det Ă€r vid just sĂ„dana tillfĂ€llen som man som individ har att anpassa sig till det parti som sett till att man blivit vald. 

Och skulle en sÄdan anpassning innebÀra en sÄ pass svÄr moralisk prövning - till exempel att gÄ emot nÄgot som man hÄller mer Àn heligt - att man omöjligt kan följa partilinjen; ja dÄ Àr det bara att stiga av. Vilket Jamal El-Haj borde ha gjort redan förra sommaren. Vilket inte skedde. DÄ borde förstÄs partiet ha agerat snabbt. SÄ skedde inte. Vilket starkt har bidragit till problemen. Partiledningen har nog lÀrt sig en lÀxa: Etnifierad politik Àr en ÄtervÀndsgrÀnd.

Nu blir Jamal El-Haj vilde i riksdagen. Vilket inte kommer att sluta pÄ ett bra sÀtt. Det gÄr inte sÄ bra för vildar. De fÄr arvoden för ingenting; sÄ Àr det. Men sen Àr det slut. Vilket Àven det Norrköpingska kommunalrÄdet borde tÀnka pÄ.