Med undantag för 1991-94 då den politiska borgerligheten i Sverige skördade stora framgångar och även tog makten i Norrköping så har Peking varit i S-händer. Valet 1991 var väldigt speciellt i Norrköping. Moderaterna gjorde ett bra val och ökade tre mandat, Miljöpartiet tappade fyra av fem mandat, Kristdemokraterna ökade sex mandat och gick från 1 till 7 platser av de 85 tillgängliga stolarna i fullmäktigesalen. Lägg därtill att Socialdemokraterna förlorade fem av sina tidigare 39 ledamöter medan det nya partiet Ny Demokrati - Ian Wachtmeisters och Bert Karlssons sanslöst framgångsrika klacksparksparti som tog sig in i riksdagen 1991 - erövrade fyra mandat i Norrköpings fullmäktige. Allt detta lade grunden för ett historiskt maktskifte i Norrköpings rådhus.
Sedan den lilla "fadäsen" 1991-94 har Socialdemokraterna återtagit greppet om den politiska makten i staden. 1991 var det främst nationella vindar som blåste bort de styrande Socialdemokraterna från makten i Norrköping. I valet 2006 var det snarare regionala sjukvårdsvindar som orsakade en S-förlust i landstingsvalet och som hårt prövade Socialdemokraterna i Norrköpings kommun. Den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Östgötalandstinget förde en politik som mobiliserade läkare och sjuksköterskor på Vrinnevisjukhuset och andra profilerade Norrköpingsbor till protester som kom att mynna ut i Vrinnevilistan; ett parti som möjliggjorde åtta års ordförandeskap i landstinget/regionen för moderaternas Marie Morell. Landstingledningen förde en politik som på icke helt obegripliga grunder uppfattades som att Vrinnevisjukhuset i Norrköping skulle avlövas som akutsjukhus till förmån för Linköpings universitetssjukhus. Socialdemokraterna i Norrköping agerade klokt och distanserade sig från partikamraterna i landstinget; förlusten stannade vid tre mandat för S i Norrköping. S och V i landstinget tappade däremot 11 mandat tillsammans (8 S och 3 V). Vrinnevilistan gick från 0 och till 12 mandat. Då även Moderaterna ökade med sex mandat så var maktskiftet ett faktum.
Idag väntar nästa kommun/region/riksdagsval om mindre än ett halvår. Just nu syns inga tydliga lokala/regionala/nationella stridsfrågor som har kapacitet att radikalt kasta om mandatfördelningen i Norrköpings fullmäktige på ett sätt som sätter S på oppositionsbänken.Men kanske kan vindkraften sätta snurr på valrörelsen och väljarna? Vi återkommer.