Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vindkraften kan kanske sätta snurr på valet i Peking

Norrköping är en av Sveriges större städer. Kommunen har alltsedan rösträttens fulla genomförande för ungefär 100 år sedan varit ett starkt socialdemokratiskt fäste.

Ortopedläkaren Helene Andersson-Molina var en av de ledande personerna i Vrinnevilistan.

Ortopedläkaren Helene Andersson-Molina var en av de ledande personerna i Vrinnevilistan.

Foto: Sara Segraeus

Krönika2022-03-13 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med undantag för 1991-94 då den politiska borgerligheten i Sverige skördade stora framgångar och även tog makten i Norrköping så har Peking varit i S-händer. Valet 1991 var väldigt speciellt i Norrköping. Moderaterna gjorde ett bra val och ökade tre mandat, Miljöpartiet tappade fyra av fem mandat, Kristdemokraterna ökade sex mandat och gick från 1 till 7 platser av de 85 tillgängliga stolarna i fullmäktigesalen. Lägg därtill att Socialdemokraterna förlorade fem av sina tidigare 39 ledamöter medan det nya partiet Ny Demokrati - Ian Wachtmeisters och Bert Karlssons sanslöst framgångsrika klacksparksparti som tog sig in i riksdagen 1991 - erövrade fyra mandat i Norrköpings fullmäktige. Allt detta lade grunden för ett historiskt maktskifte i Norrköpings rådhus. 

Sedan den lilla "fadäsen" 1991-94 har Socialdemokraterna återtagit greppet om den politiska makten i staden. 1991 var det främst nationella vindar som blåste bort de styrande Socialdemokraterna från makten i Norrköping. I valet 2006 var det snarare regionala sjukvårdsvindar som orsakade en S-förlust i landstingsvalet och som hårt prövade Socialdemokraterna i Norrköpings kommun. Den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Östgötalandstinget förde en politik som mobiliserade läkare och sjuksköterskor på Vrinnevisjukhuset och andra profilerade Norrköpingsbor till protester som kom att mynna ut i Vrinnevilistan; ett parti som möjliggjorde åtta års ordförandeskap i landstinget/regionen för moderaternas Marie Morell. Landstingledningen förde en politik som på icke helt obegripliga grunder uppfattades som att Vrinnevisjukhuset i Norrköping skulle avlövas som akutsjukhus till förmån för Linköpings universitetssjukhus. Socialdemokraterna i Norrköping agerade klokt och distanserade sig från partikamraterna i landstinget; förlusten stannade vid tre mandat för S i Norrköping. S och V i landstinget tappade däremot 11 mandat tillsammans (8 S och 3 V). Vrinnevilistan gick från 0 och till 12 mandat. Då även Moderaterna ökade med sex mandat så var maktskiftet ett faktum. 

Idag väntar nästa kommun/region/riksdagsval om mindre än ett halvår. Just nu syns inga tydliga lokala/regionala/nationella stridsfrågor som har kapacitet att radikalt kasta om mandatfördelningen i Norrköpings fullmäktige på ett sätt som sätter S på oppositionsbänken.Men kanske kan vindkraften sätta snurr på valrörelsen och väljarna? Vi återkommer.