Det är Energimyndigheten som får uppdraget att göra dessa statliga planer för vad haven ska användas till. Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll och energiministern Khashayar Farmanbar höll en kort pressträff där de uttalade förhoppningar om att den havsbaserade vindkraften kommer att ge väsentliga bidrag till Sveriges snabbt ökade behov av mer elektrisk effekt i hela landet.
Havsplanerna kan vara ett viktigt redskap för att bana väg för vindkraft ute till havs. Planerna som Energimyndigheten nu ska ta fram under det kommande året är jämförbara med de översiktsplaner som kommunerna sedan gammalt använder för att styra markanvändningen i kommunen. På land och till havs finns en rad olika intressen som inte alltid kan samsas i samma geografi. I översiktsplanerna dras med breda streck upp var till exempel bostäder, industrier, vindkraft, friluftsliv, vägar med mera ska ha företräde före annat. Det är sådana breda streck som Energimyndigheten nu ska producera i havsplanerna.
Ordentliga och förankrade planer är viktiga styrinstrument där det bästa för stunden för samhällskollektivet pekas ut. Ett bra demokratiskt grundjobb är den bästa medicinen för en stat som vill hålla tillståndshaveriet stången under de kommande decennierna.
Den elpolitiska debatten är just nu inte mycket att hurra för i Sverige. En stor del av polariseringen beror givetvis på att det lilla Miljöpartiet under sju år har kunnat styra och ställa som regeringsparti. MP har - som Håkan Boström på Göteborgspostens ledarsida träffande beskrev - intagit "extrempositioner och en uppfostrande attityd i en mängd symboliskt laddade kulturkrigsfrågor där väljarna står i mitten." Tyvärr har sådant som elproduktion och gruvnäring dragits in i "kulturkriget" vilket är synonymt med att sakfrågans fakta sjunker undan.
Infrastrukturen för elproduktion tar lång tid att bygga. Realistiskt sätt är 2020-talet den landbaserade vindkraftens decennium, på 30-talet kommer havsvindkraften starkt och 2040-talet tillhör sannolikt kärnkraften som då har hunnit ta sig igenom tillståndshinder och långa byggtider. Regeringens planer för vindkraft till havs är lovande. För att på riktigt stå upp för hela Sveriges behov av el, utan någon fördummande polarisering, behöver statminister Magdalena Andersson också göra klart hur staten ska få till vettiga planer för vindkraften och kärnkraften på land.