Viljan att försvara vårt land är grunden för framgång

Försvarsminister Pål Jonson är en relativt ung man med gedigna erfarenheter. Nyligen lyssnade jag på honom när han medverkade i försvarsindustriföretaget SAAB: s program "SAAB Security Talks".

Försvarsminister Pål Jonson medverkade nyligen i SAAB Security Talks; här med samtalsledaren Katarina Tracz.

Försvarsminister Pål Jonson medverkade nyligen i SAAB Security Talks; här med samtalsledaren Katarina Tracz.

Foto: Skärmklipp från SAAB Security Talks

Krönika2023-01-24 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under cirka 40 minuter talade Pål Jonson om krig och fred med programledaren Katarina Tracz. 2007 var Pål Jonson sakkunnig hos den dåvarande försvarsministern Mikael Odenberg (M). Jonson var med i februari det året på den säkerhetspolitiska konferensen i München då den ryske presidenten Vladimir Putin, för första gången sedan sovjetkommunismens och det kalla krigets sammanbrott, gick till hårt angrepp på USA och Nato för att de medvetet hotade de ryska "intressesfärerna". Putins tal vållade stor uppståndelse; var det ett nytt kallt krig på gång? Sökte Ryssland en ny konfrontation med USA? 

Dramatiken tonade dock snart ut i den tidens allmänt mer förhoppningsfulla norm om fred och avspänning. Vår egen utrikesminister då det begav sig, Carl Bildt, manade dock till eftertänksamhet och sa till SVT att "man bör lita på att Putin menar vad han säger." Och Pål Jonsons chef Mikael Odenberg lämnade ju som bekant sin post som försvarsminister i september 2007, i protest mot att den borgerliga regering där han ingick sedan maktskiftet 2006, ämnade göra nedskärningar i försvarsbudgeten. 

Sverige befinner sig 2023 i ett helt annat läge än 2007. I "SAAB Security Talks" redogjorde Pål Jonson för hur Ryssland steg för steg konfronterat västmakterna genom att militära aggressioner mot bland annat Georgien 2008 och Ukraina 2014 och genom aggressiva utspel om en ny "säkerhetsordning" i Europa som inte längre skulle bygga på suveräna nationalstater utan på Rysslands rätt att styra som de ville över grannländerna. Väst retirerade lite bakåt för varje ryskt steg framåt. Efter den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari 2022 gick det dock inte att blunda längre.

Pål Jonson har nu att hantera en verklighet där ett "stormaktskrig" inpå Sveriges gränser inte alls är otroligt. Försvarsbudgeten rekordhöjs, Sverige och Finland är hastigt på väg in i Nato och för de svenska ungdomar som nu kallas in till värnplikt är krigets risker mer påtagliga än vad de varit på över 80 år.

Pål Jonson utstrålar kompetens och förtroende. Katarina Tracz frågade honom vilka lärdomar som kriget i Ukraina har gett honom?

"Ukrainas folk har verkligen visat vikten av en stark försvarsvilja. Viljan att försvara sitt land är tillsammans med civilförsvarets styrka helt grundläggande för våra möjligheter att slå tillbaka ett anfall", sa Pål Jonson. Jag håller med. Så är det i grunden.