Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Viktigt för den liberala demokratin att Svedahl avsätts

Det gäller kort sagt att markera för Reidar Svedahl och för hans framtida efterföljare att i Norrköping är ett politiskt förtroendeuppdrag något som verkligen bygger på förtroende.

Sophia Jarl (M) och Eva-Britt Sjöberg i Borgerlig samverkan bör i samverkan med övriga ansvarskännande partier ta initiativ till ett omval av kommunens förtroendevalda.

Sophia Jarl (M) och Eva-Britt Sjöberg i Borgerlig samverkan bör i samverkan med övriga ansvarskännande partier ta initiativ till ett omval av kommunens förtroendevalda.

Foto: Eva Jensen

Krönika2024-01-20 12:05
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På lördagsmorgonen meddelade det liberala kommunalrådet Reidar Svedahl att han inte avgår från sina uppdrag. Han trotsar därmed både sitt partis uppmaning att lämna alla uppdrag och han visar att han inte bryr sig om att de liberala medlemmarna i Norrköping på ett medlemsmöte tydligt röstat nej till fortsatt förtroende för honom som liberal företrädare i Norrköping.

I ett mejl till Folkbladet skriver Svedahl att han tror starkt på "liberala värderingar". Liberalism kan väl förvisso utövas i ett brett spektrum. Helt grundläggande i den svenska politiska liberalismen är dock vaktslåendet om den parlamentariska demokratins principer. Reidar Svedahl visar totalt förakt för dessa principer när han i brevet till Folkbladet skriver att han "anser" att han har mycket kvar att ge för den liberala politiken i Norrköping. Enligt den parlamentariska demokratins spelregler är det tämligen ointressant vad Svedahl själv anser. Det är hans parti som bestämmer. Nu har hans parti sagt tack; men nej tack till honom. Då får han gå. Om han vill fortsätta i politik så får han hitta sig ett nytt parti där han kan vinna förtroende. Det är lika för alla. Att Reidar Svedahl sätter sig över demokratins spelregler kan beskrivas med många olika ord. "Liberal" är solklart inte ett av de orden. 

Personligen är jag väldigt besviken på Reidar Svedahl. Han agerar inom lagens råmärken. Men moraliskt ägnar han sig åt precis samma försök till stöld av skattemedel som till exempel Darko Mamkovic och andra gjort före honom. Politik är förtroendeuppdrag. Det är partier som ger personer förtroendet att vara företrädare för dem. Om det förtroendet inte längre finns så ska personen lämna. Att det i Sverige finns lagliga möjligheter att klamra sig fast vid höga politiska förtroendeuppdrag under flera år trots att förtroendet inte längre finns kvar är ett uttryck för det slags demokratiska hängslen och livremmar som behövs i ett stabilt system.   

Det ska krävas ordentliga majoriteter och gedigna beredningar för att avsätta folk. Utan sådana spärrar kan det i många kommuner snart vara öppna krig om arvoden mellan falanger, vildar, avhoppare och demokrater. Men samtidigt behövs det bättre spärrar mot dem som vill utnyttja systemet för egen vinning. 

Politikens förtroendeuppdrag och chefstjänster erbjuder idag mycket flotta ekonomiska villkor. Samtidigt är partierna bräckligare än någonsin. Det behövs ett bättre skydd för demokratin. Men demokratin har möjligheter att agera även idag. Liberalerna i Östergötland bör nu omedelbart starta ett uteslutningsärende när det gäller Reidar Svedahl. Det hindrar honom inte från att hänga sig kvar. Men Liberalerna behöver ta ett tydligt moraliskt avstånd från Svedahls agerande. Inget annat duger i det här fallet. 

Norrköpings fullmäktige bör genomföra ett omval av alla förtroendevalda i kommunen med anledning av osäkerheten om politikens majoritetsförhållanden. Det var inte längesedan det gjordes ett sådant omval i Norrköping. Då ansåg en majoritet i fullmäktige att majoriteten förändrats i och med att den dåvarande styrande "Kvartetten" inledde ett budgetsamarbete med Miljöpartiet.

Nu borde det finnas en bred enighet, byggd på handslag mellan partierna, om nödvändigheten av att genomföra ett omval där fullmäktige på ett värdigt demokratiskt sätt lyfter bort Reidar Svedahl från de förtroendeposter där han inte längre har något förtroende. Partiernas viktigaste uppgift just nu är att visa enighet och styrka i sitt skydd av trovärdigheten och legitimiteten för den liberala, parlamentariska demokratin. Det gäller kort sagt att markera för Reidar Svedahl och för hans framtida efterföljare att i Norrköping är ett politiskt förtroendeuppdrag något som verkligen bygger på förtroende.