En muslimsk invandrare bör ha något bättre att anpassa sig till

Vi sviker allt och alla om vi av missriktad feghet låtsas som om det inte är några större skillnader på muslimska länder och Sverige/Europa

C-ledaren Demirok (till vänster) klagade på att KD-ledaren och vice statsministern Busch av röstfiskande orsaker kritiserade islam. Han har förstås en poäng. Frågan är emellertid om det är mer rekorderligt att av röstfiskande orsaker inte kritisera islam?

C-ledaren Demirok (till vänster) klagade på att KD-ledaren och vice statsministern Busch av röstfiskande orsaker kritiserade islam. Han har förstås en poäng. Frågan är emellertid om det är mer rekorderligt att av röstfiskande orsaker inte kritisera islam?

Foto: Skärmklipp från SVT

Krönika2024-05-30 14:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De som tycker att Hamas gör rätt som mördar och våldtar judiska människor, de som tycker att det är rätt att slå ihjäl homosexuella människor och de som tycker att det är rätt att unga kvinnor ska övervakas och hotas och bestraffas om inte gör som familjen säger; de passar självklart inte in i Sverige eller Europa. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch har under veckan - bland annat i DN och i SVT: s Aktuellt - förfäktat just dessa uppfattningar och åsikter. Alla någorlunda upplysta svenskar och européer håller säkerligen med Ebba Busch om detta. (Annars vore det riktigt illa) Det som får hennes uttalanden att locka till motsägelser och debatt är att hon knyter sina uttalanden till gruppen "muslimer" i Sverige och Europa. Vi har varit "fega" och inte sagt som det är, sa Ebba Busch i Aktuellt på onsdagskvällen.

Centerledaren Muharrem Demirok hävdade i Aktuellts studio att Ebba Busch av röstfiskande orsaker bidrar till polariseringen i Sverige. Det är en klassisk debattlinje: Vad orsakar mest polarisering; problem eller att tala om problem? Det kan finnas lite olika nyanser av svar på den frågan. På sista raden är det dock så att vår utsträckta yttrandefrihet är ett mycket viktigt uttryck för demokratin i vår del av världen. Det finns därför starkt sakliga anledningar att rikta uppmärksamheten mot muslimska länder när det gäller de problem som Ebba Busch tar upp. 

Som så ofta förr så är det tidskriften Kvartal med sin vetenskapsredaktör Henrik Höjer som utan ängslighet tar sig an uppdraget att upplysa om faktiska förhållanden. I flera artiklar har Höjer lyft fram Ruud Koopmans som är professor i sociologi vid Humboldtuniversitetet i Berlin och specialist på islam och migration. Höjer citerar Koopmans: "Islam liknar en Trabant, skriver Koopmans. Funktionell en gång i tiden. Men religionen har inte förändrat sig i takt med tiden. Länge var det judar och kristna fritänkare som flydde till den muslimska världen när intolerans, inkvisition och kättarjakt präglade det kristna Europa. Idag är förhållandet det omvända. Muslimer flyr i stora skaror till Västeuropa från en region som präglas av diktatur, inbördeskrig, korruption, kvinnoförtryck och fattigdom." 

Västeuropa får se upp så att inte vi också blir en Trabant. Vi sviker allt och alla om vi av missriktad feghet låtsas som om det inte är några större skillnader på muslimska länder och Sverige/Europa. Som muslimsk invandrare bör man ha något bättre att anpassa sig till. Där har Ebba Busch helt rätt.