Miljöpartiet och Liberalerna kan räknas bort från den här undersökningens resultat; inget av de båda partierna når upp till riksdagsspärren på fyra procent och de sju procent av rösterna som de tillsammans skrapar ihop skulle således främst leda till att de kvarvarande sex partierna får fler mandat att dela på.
Enligt Demoskop så har Sverige nu återigen tre tjugoprocentspartier. Socialdemokraterna är fortfarande klart störst med drygt 27 procent. Moderaterna fortsätter sin småstegsvisa uppgång som pågått under en stor del av Coronahalvåret och når upp till knappt 22 procent. Sverigedemokraterna stretar sig åter uppåt något och landar precis mittemellan 20 och 21 procent.
Med sex partier i riksdagen framstår regeringsalternativen som ganska så tydliga. Å ena sidan har vi Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som tillsammans kan räkna in 47, 7 procent. På den andra planhalvan står Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet som landar precis under 43 procent när de slår samman sina påsar.
Ingetdera av de här två blocken är klockrena och det finns många goda argument som kan framföras mot slagställningen ovan.
Centerpartiet - som känns som ett stabilt parti runt nio procent nuförtiden - kanske inte har den självbilden att de skulle vara ett koalitionsparti med V och S i första hand. Men såsom landet ligger är det väl vad som står till buds. Som partiets väljarkår och ledning ser ut så skulle nog en samverkan med V vara lättare att sälja in än ett dito upplägg med SD. För Socialdemokraterna innebär den opinionsmässiga utvecklingen i stort - alltså inte främst de egna siffrorna - stora problem och konflikter. Samarbetsmöjligheterna inskränks rejält i en sexpartiriksdag. Såsom S har agerat i samtidens riktigt tunga frågor så är det svårt att se hur S skulle kunna bryta sig in i M, KD och SD kretsen och bryta upp det högersamarbete som nu väl får betraktas som etablerat. Det är uppenbart att S första anfalls- och försvarslinje har gått ut på att försöka svart- och brunmåla Moderaternas SD-tolerans. Lika uppenbart är att de attackerna inte har fungerat.
Mycket kan hända framöver; det gäller alla partier. Förhoppningsvis kommer mycket av det som händer att handla om politikens sakinnehåll. Sverige behöver vettiga majoriteter för viktiga reformer.