Vi behöver en generalplan mot gangsterismen

Mordet och mordförsöket på köpcentret Emporia i Malmö på fredagseftermiddagen utgör i all sin tragik och elände en komprimerad illustration av Sveriges grava gangsterproblem.

Petra Stenkula är polismästare i Malmö. Hon och hennes kollegor skulle behöva bättre stöd från övriga delar av staten i uppdraget att hålla gangsters borta från gator och torg.

Petra Stenkula är polismästare i Malmö. Hon och hennes kollegor skulle behöva bättre stöd från övriga delar av staten i uppdraget att hålla gangsters borta från gator och torg.

Foto: TT

Krönika2022-08-22 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mannen som mördades var en välkänd yrkeskriminell person. Han hade en ledande roll i ett invandrat gangstergäng. Åklagare, polis och domstolar har trots flera försök inte lyckats få in honom i några andra anstalter än häkten. Polismästaren Petra Stenkula intervjuas av Expressen/Kvällsposten Med en freudiansk touch säger hon att de kriminella på den nivån som den nu mördade bara har "två alternativ" att stiga ur ekorrhjulet: Antingen genom avhopp eller genom att bli dödad. Det självklara första alternativet - att staten ser till att låsa in personen för lång tid så att brottsaktiviteten därmed stoppas - finns inte med i resonemanget. Att Sverige ännu inte har lagar som gör det möjligt att plocka bort aktiva gängkriminella från gatan; det är ett problem som behöver tas om hand

Den unge man som sitter häktad misstänkt för mordet greps med en pistol nedstoppad i byxlinningen. Han var på fel plats vid fel tillfälle när han började skjuta mitt bland människorna på köpcentret. Han borde ha hållits i förvar och under uppsikt eftersom han var omhändertagen enligt Lagen om vård av unga - LVU. Den misstänkte tonårige mördaren misstänks sedan tidigare för bland annat grov stöld och olaga hot. Att Sverige ännu inte har lagar som gör det möjligt att effektivt stoppa kriminella barn och tonåringar från att mörda; det är ett problem som behöver tas om hand.

En kvinna som råkade befinna sig på köpcentret då mördaren slog till blev också skjuten. Allmänheten blir alltmer riskutsatt i gangsterbrottslighetens spår. Det handlar inte enbart om risken att bli skjuten av misstag. 45 gangstermord bara i år sätter sina spår i huvudet på oss. De allra flesta morden är dessutom ouppklarade vilket ökar på otryggheten och rädslan än mer. Att Sverige ännu inte - efter alla tusentals skjutningar, sprängningar och gangstermord -har lagar och övervakningssystem som ökar tryggheten för allmänheten; det är ett problem som behöver tas om hand.

Politiken har kommit på mellanhand. Ett stort antal straffskärpningar har genomförts som reaktioner på allt skjutande och mördande. Men fungerar det? Hur ser helheten ut? Som ordspråket lär oss är det för sent att kasta in jästen i ugnen sedan brödet är bakat. Sverige behöver samla ihop sig till en generalplan mot gangsterismen. Där allt från begränsad invandring, bättre skolor och långa straff finns med.

Karta: Emporia Shopping Center