Vi behöver bry oss mycket mer om vÀlfÀrdens resultat

Den tidigare Scaniadirektören Leif Östling slog igenom hos den stora allmĂ€nheten nĂ€r han 2017 i en intervju med SVT slĂ€ngde ur sig den retoriska frĂ„gan "Vad fan fĂ„r vi för (skatte)pengarna?".


SjukvÄrdsminister Acko Ankarberg Johansson  och socialminister Jacob Forssmed, bÄda KD, ser hÀr (1/11 2022) hÄlla presstrÀff om "satsningar" i budgeten. Vilket det vÀl handen pÄ hjÀrtat egentligen inte Àr frÄgan om.

SjukvÄrdsminister Acko Ankarberg Johansson och socialminister Jacob Forssmed, bÄda KD, ser hÀr (1/11 2022) hÄlla presstrÀff om "satsningar" i budgeten. Vilket det vÀl handen pÄ hjÀrtat egentligen inte Àr frÄgan om.

Foto: Anders Wiklund/TT

Krönika2023-01-25 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

EfterĂ„t beklagade Östling svordomen men vidhöll sina uttalanden i övrigt. Vilket har förstĂ„s gjorde och gör helt rĂ€tt i. Kanske var det hans bakgrund inom den norrbottniska socialdemokratin som i kombination med investerarens sjĂ€lvklara intresse för om de satsade pengarna gör nytta, som styrde över hans moraliska kompass vid tillfĂ€llet? 

I politiskt styrda organisationer Àr budgetens planer, mÄlsÀttningar och löften allt, medan bokslutets uppföljningar om vad vi fick för pengarna mest ses som ett nödvÀndigt ont. DÀrför bör bÄde offentliga och privata initiativ för mer och bÀttre uppföljningar och revisioner vÀlkomnas med uppriktig glÀdje.

I efterbörden av den uppmĂ€rksammade intervjun med SVT drog han och ett antal andra namnkunniga personer igĂ„ng "Kommissionen för skattenytta." Den (23 januari) riktade Leif Östling stark kritik mot den nya regeringen budget. IstĂ€llet för att framförallt bry sig om hur de flera hundra miljarder skattekronor som redan anvĂ€nds inom hĂ€lso- och sjukvĂ„rden nyttjas sĂ„ rullar man ut ytterligare nĂ„gra miljoner som förklĂ€ds till stora satsningar för att fĂ„ bort "Flaskhalsar i systemet som skapar onödigt lĂ„nga köer" (100 miljoner Ă„rligen), slĂ„ tillbaka den "ofrivilliga ensamheten" (75 miljoner Ă„rligen) och "öka tillgĂ€ngligheten" (300 miljoner Ă„rligen) Sett till helheten stĂ„r "satsningarna" för nĂ„gra örens pĂ„slag pĂ„ varje hundralapp som redan finns i sjukvĂ„rdsbudgeten. De dĂ€r pengarna kommer inte att göra nĂ„gon skillnad för vĂ„rdens resultat. Det finns dĂ€remot tyvĂ€rr en del som talar för att resultatet blir att ytterligare nĂ„gra "utvecklare" och diffusa "halvchefer" hamnar pĂ„ regionernas administrativa bemanningslistor.

I en mycket uppmĂ€rksammad artikel i Göteborgsposten (17 januari) visade sex lĂ€kare pĂ„ Skaraborgs sjukhus svart pĂ„ vitt hur andelen sjuksköterskor och undersköterskor stadigt minskar i VĂ€stra Götalandsregionens medarbetarkĂ„r medan de administrativa kadrarna utan koppling till vĂ„rden (till exempel 600 "utvecklare") vĂ€xer sĂ„ det knakar. De skriver: "siffror i Ă„rsredovisningen, och vĂ„r egen erfarenhet frĂ„n golvet talar för att VĂ€stra Götalandsregionen Ă€r ett slukhĂ„l dĂ€r skattepengar leds bort frĂ„n kĂ€rnverksamheter och dunstar i ett stĂ€ndigt vĂ€xande luftslott av meningslös verksamhet." 

Det hĂ€r handlar inte om att vara för eller emot Leif Östling. Det handlar om att vi som gillar skattefinansierad vĂ€lfĂ€rd behöver bry oss lite mer om hur pengarna anvĂ€nds.