Vi är inte några lättsinniga ufon i Sverige

Jag erkänner: Jag har slutat lyssna på högtalarrabblet om "Folkhälsomyndighetens rekommendationer" som man matas med ute på järnvägsåkandets perronger.

Folkbladets Widar Andersson har stått på perrongerna ute i trafiken och funderat på vilka avstånd som är de viktigaste? Och på vilka som verkligen bör hålla i och hålla ut.

Folkbladets Widar Andersson har stått på perrongerna ute i trafiken och funderat på vilka avstånd som är de viktigaste? Och på vilka som verkligen bör hålla i och hålla ut.

Foto: Johan Nilsson/TT

Krönika2020-09-26 06:17
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rabblet finns där som en del av ljudbilden i samhället. Tänker, utan några jämförelser i övrigt, på att det antagligen är ungefär på det viset som folks hjärnor, nerver och sinnen i auktoritära stater hanterar budskap och propåer från myndigheterna. För att undvika att bli alltför mentalt störda så lyssnar man utan att lyssna. Budskapsljuden fladdrar förbi precis som andra ljud som fladdrar förbi i vardagen. Tågutrop, skrikande barn, skällande hundar, bromsgnissel och påbud om avstånd mixas samman till en vardagligt vanlig ljudkuliss utan större mening. 

Häromdagen kallade statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till en pressträff. I våras gick det tretton på dussinet av sådana pressträffar så de passerade revy utan att göra några större avtryck. Nu för tiden är det ju lite längre mellan givarna och därför lyssnade jag med större intresse. Fast budskapet var att det inte fanns några budskap. Mer än de gamla vanliga uppmaningarna som låter ungefär som perrongutropen. Fast kryddade med annars....

Vi medborgare uppmanas att "hålla i och att hålla ut" med att hålla avstånd, tvätta händerna och allt det där. Jag skulle vilja vända på steken och uppmana regering och myndigheter att hålla i och ut den svenska hållningen till Coronan. En hållning som hittills varit något mer avdramatiserad än i andra länder. En hållning som också gärna kan bli än mer praktisk och samhällsnyttig. 

Smittspridningen sägs nu ha ökat i bland annat Stockholm och Västerbotten. Apropå detta så fylldes min fredagsmorgonradio av folkhälsoexperter av olika slag som upprepade vårens perrongbudskap "Vid minsta symtom stanna hemma." Vi kan inte ha det så. Svensk ekonomi har en rejäl uppförsbacke redan som det är. Folk som har symptom ska snabbt testas och snabbt få svar. Den smittade går hem och den friske går till jobbet. Det är väl det som är de viktigaste avstånden; mellan smittad och osmittad? Här bör regeringen hålla i arbetslinjen hårt och bestämt. Högtalarutrop om att jag ska vara hemma om jag är smittad och på perrongen om jag är osmittad kommer jag att lyssna på. Det lovar jag. För Sveriges bästa skulle jag också gärna dra på mig munskydd i kollektiva miljöer. Jag tror att det vore bra för resandet och affärerna om vi visade resten av världen att vi inte är några lättsinniga ufon.