Vi är fel land för den som vill fridlysa sin egen Gud

Irakiern Salwan Momika har enligt uppgift till Kvartal slutat med att elda koraner. En stor nyhet i så fall. Det politiska Sverige har ju paralyserats av koranbränneriets konsekvenser.  Att Momika nu ger sig borde glädja många.
Irakiern Salwan Momika har enligt uppgift till Kvartal slutat med att elda koraner. En stor nyhet i så fall. Det politiska Sverige har ju paralyserats av koranbränneriets konsekvenser. Att Momika nu ger sig borde glädja många.

Redaktionen på Kvartal har med sin satsning på podden "Djupet" skapat ett forum där kompetenta och relevanta gäster och framförallt proffsiga programledare verkligen gör sitt bästa för att tränga ner i komplexa frågor.

Krönika 26 september 2023 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyligen tog sig Kvartal an koranbränningarna och det politiska Sveriges besvär med att få stopp på dem utan att trampa alltför snett. 

Kvartal hade lyckats få till en intervju med koranbränningarnas huvudperson, irakiern Salwan Momika som stått för det mesta av koraneldandet på senare tid. I intervjun berättade Salwan Momika att han nu bestämt sig för att sluta med att elda koraner! Förstod jag honom rätt så ska han byta strategi i sitt motstånd mot islamismen i Sverige. En stor nyhet; om det stämmer. 

Kvartals iver att gå till källan är ett uttryck för journalistikens viktigaste beståndsdel. Istället för att lägga ännu mera studiotid på att låta andra spekulera om varför han bränner koraner så ställer Kvartal frågan direkt till Momika. Hans svar är intressanta. Han säger sig "älska muslimer". Det han vill uppnå med sina aktioner mot koranen är att få muslimerna i Sverige att förstå att så länge de följer koranens påbud och livsregler så kommer de aldrig att bli integrerade i Sverige. Ligger mycket i det. Här delar vi inte upp folk i troende och icke troende. Och den som vill ha just sin Guds segregation fridlyst av staten är i fel land. Intervjun med Momika var därför ett grundskott mot förslagen om att använda lagen om "hets mot folkgrupp" för att stoppa koranbränningar. Sverige kan omöjligen göra det olagligt att hetsa mot en bok som vill påtvinga människor att utöva sin tro på ett visst sätt. 

Kvartals poddar är ibland (väl) långa. Men det är förmodligen vad som krävs för att ge de medverkande så pass mycket lina att det framkommer vad de egentligen menar; lite mer på djupet.

En av gästerna i podden var Ali Abdelsaid, rådgivare åt Svenska Islamiska Unionen. Ju längre tiden gick desto tydligare blev det att han eftersträvade någon form av "hädelseförbud" i Sverige: Han talade om en stor muslimsk minoritet i Sverige som känner sig marginaliserade och hathetsade. Vilket i så fall är fruktansvärt. Den personliga religionsfriheten är superstark i Sverige. Men som justitieutskottets ordförande Richard Jomshof, som också gästade podden påpekade, så har staten Sverige ingen Gud och koranen är som alla andra böcker skrivna av människor. Så i det här fallet får minoriteten anpassa sig till majoriteten. Vilket är ett erbjudande med goda chanser till ett friare och mer jämlikt liv. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa