Vi är beroende av ett USA som orkar vara världspolis

I början av januari 2021, då den amerikanska kongressen öppnade efter presidentvalet så stormades byggnaden av en brokig skara vettvillingar och Trumpanhängare.

Likt vårt svenska samhälle är beroende av en polismakt som stablt och effektivt löser sina uppgifter så är den demokratiska världen beroende av ett USA som orkr vara världspolis och peka med hela armen när så behövs.

Likt vårt svenska samhälle är beroende av en polismakt som stablt och effektivt löser sina uppgifter så är den demokratiska världen beroende av ett USA som orkr vara världspolis och peka med hela armen när så behövs.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2023-01-05 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ruggig händelse som orsakade flera dödsfall och som illustrerade hur splittrad och konfliktfylld den amerikanska partipolitiken hade blivit. Nu har det gått två år och det är dags för kongressens ledamöter att samlas efter ännu ett genomfört val. Vid det så kallade mellanårsvalet var det - precis som vid presidentvalet - framförallt hårda Trumpanhängare som hade att hantera sin besvikelse. Visserligen vann Republikanerna en majoritet i den ena kammaren i kongressen (representanthuset) men segern blev alls inte den manifestation för Trump som många i partiet hade räknat med. Tvärtom så förlorade flera av de kandidater som Donald Trump backade upp i valrörelsen.

Vid kongressens öppning i år åskådliggjordes i och för sig återigen splittringen i politiken. Denna gång uttrycktes splittringen dock fredligt och demokratiskt. Republikanerna lyckades inte samla ihop sin majoritet för att rösta på en gemensam kandidat till talman i representanthuset. Ungefär 10 procent av partiets 222 ledamöter röstade på andra kandidater än Kevin McCarthy som är den republikan som är tänkt att ersätta demokraten Nancy Pelosi som talman. Trots tre voteringar under tisdagen tidigare i veckan så misslyckades Republikanerna att ena sin partigrupp. En minoritet inom partiet anser enligt flera amerikanska medier att Kevin McCarthy är för "mesig" för att driva den politik och de processer som de mest hårdföra vill se. 

Det interna maktspelet i Republikanerna lär säkert lösas ut under någon av de nya omröstningarna om talman. Kevin McCarthy och partiledningen får väl ge ett eller annat fläskben till de oppositionella för att få så sätt försäkra sig om de röster som krävs för att kunna installera sin egen talman i representanthuset. Denna och liknande former av politiska "utpressningar" är vardag i all politik och något helt annat och helt väsensskilt jämfört med dödliga stormningar av den representativa demokratins arenor. 

Förhoppningsvis är det därför ett gradvis tillfrisknande som vi nu ser i den amerikanska politiken. Lyckas Republikanerna utse en vettig kandidat till presidentvalet 2024 och lyckas Demokraterna hålla sin folkfrämmande vänsterfalang fortsatt på mattan även inför valet 2024 så kan Amerika stå stadigt och starkt igen. Och vara den världspolis som demokratin och anständigheten så väl behöver.