En spurt om tunga sakfrågor kan rädda mandatvinsten åt S

När sista veckan i valrörelsen nu är inne så handlar allt om att ha både partiledare och huvudkandidater som kan gå "genom skärmen".

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson lär slita hårt under valspurtveckan. Bra om hon växlar om till tunga sakfrågor istället för trollerikampanjer. En mandatseger ligger i korten.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson lär slita hårt under valspurtveckan. Bra om hon växlar om till tunga sakfrågor istället för trollerikampanjer. En mandatseger ligger i korten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Krönika2024-06-03 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Spurtveckan i EU-valet är här. På söndag är sista chansen att rösta. Enligt SVT/Verians stora undersökning i slutet av förra veckan kommer alla riksdagspartier att fortsatt vara representerade i EU-parlamentet. SR/Indikators undersökning som presenterades samma dag (torsdag 30 maj) visar på samma tendens som Verians mätning i SVT; det går nedåt för Socialdemokraterna, uppåt för KD och det är skakigt för Liberalerna. Det skiljer lite på decimalerna för partierna i de olika mätningarna, men det betyder mindre för stunden. Det undersökningsföretagen framförallt fångar upp är trender och tendenser. 

Enligt SVT kommer Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet att vinna varsitt nytt mandat i det nya EU-parlamentet medan Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet tappar ett mandat var. 

undefined
Jimmie Åkesson hasgtar på i valrörelsen med en mandatseger i blicken.
undefined
Alice Bah Kuhnke är ett känt ansikte som nog har möjlighet att valspurta framgångsrikt för att MP ska behålla sina tre mandat i parlamentet.
undefined
Ebba Busch och toppkandidaten Alice Teodorescu Måwe utgör ett radarpar som drar mycket uppmärksamhet och känslor under valrörelsens sista vecka. KD ser ut göra en hygglig valrörelse även om man nog tappar ett mandat.
undefined
Jonas Sjöstedt har lång erfarenhet av att vara populär EU-politiker. Han är - efter framlidna Marit Paulsen (L) - den svenska EU-kandidat som fått mest personkryss. Han har också varit partiledare för Vänsterpartiet i många år. Nu ser han ut att säkra ett nytt mandat till V i det parlament som väljs den 9 juni.

När sista veckan i valrörelsen nu är inne så handlar det verkligen om att ha både partiledare och huvudkandidater som kan gå "genom skärmen" och nå fram till den ungefärliga miljon väljare som ännu är öppna för att rösta på något annat parti än vanligt och/eller som kan gå att vinna tillbaka till sitt vanliga parti. 

Som väljare "tänder" vi förstås på olika saker. Men det är nog inget snack om att duon Ebba Busch och Alice Teodorescu Måve från KD har ett stort kapital när det gäller uppmärksamhet och känslor för och emot. Liberalerna har det tuffare där. L: s toppkandidat Karin Karlsbro är säkert en förträfflig och gedigen politiker. Men hon är helt okänd. Partiledaren Johan Pehrson sliter hårt i valrörelsen. Men det blir ofta lite surrigt och ogripbart. 

undefined
Anna Maria Corazza Bildt står på andra plats på Liberalernas valsedel. För att få ordentlig sprutt på valspurtveckan borde nog Bildt stått överst och fått ta all nationell press och media. Hon är känd och en sprudlande europé som saknar motstycke i den övriga kandidatkåren. Partiledaren Johan Pehrson behöver nog hitta på något.
undefined
Statsminister Ulf Kristersson och M: s listetta Tomas Tobé kommer att jobba hårt med frågor om ansvar och resultat för att i vart fall hålla kvar sina fyra mandat från 2019. Vilket är ett rimligt mål.
undefined
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson lär slita hårt under valspurtveckan. Bra om hon växlar om till tunga sakfrågor istället för trollerikampanjer. En mandatseger ligger i korten.
undefined
Muharrem Demirok har varit ledare för Centerpartiet sedan 2 februari 2023. Han har hittills haft det tungt. Det ser nu ut som om Centerpartiet kan behålla ett av sina två mandat i EU-parlamentet. Vilket vore en betydande framgång för Demirok. Så illa ligger det till.

V har listettan Jonas Sjöstedt och MP sin toppkandidat Alice Bah Kuhnke och S och SD har sina partiledare Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson som drar de tyngsta lassen. Om C - trots okänd partiledare och okänd listetta och okänd politik - klarar sig kvar med ett mandat är det ett kvitto på antingen stödröster från S eller på ett starkare stöd i folkdjupet än vad någon kunde ana. Moderaternas listetta Tomas Tobé var den mest kryssade kandidaten 2019. Han och partiledaren statsminister Ulf Kristersson kommer nog att ägna sista veckan åt hårdkörning på temat ansvar och handlingskraft. 

Förhoppningsvis laddar Socialdemokraterna om inför sista veckan. Högerextremism, brunsmetning och troll är för bövligt tröttsamma och uttjatade kampanjämnen. Sista veckan bör ägnas åt verkligheternas sakfrågor: Krigsrisken, minskad invandring, jobb och konkurrenskraft, den svenska skogen och en öppning för euron. Då kan kanske mandatvinsten säkras på söndag kväll.