Vem tar vem i politiken?

Drygt två år till nästa riksdagsval och redan är det politiska sällskapsspelet igång. Vem ska regera med vem?

Tillsammans efter nästa val?

Tillsammans efter nästa val?

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Krönika2024-07-01 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den frågan borde besvaras först efter valet, när väljarna sagt sitt. Det fungerar i andra länder, men inte i Sverige. Här är blockpolitiken cementerad och väldigt mycket energi går ständigt åt till att försöka utröna vilka regeringsalternativ som finns.
Det vore bättre om partierna fick gå till val på vad de vill göra i regeringsställning. Sedan borde valresultatet avgöra vilken tyngd respektive parti får i regeringsförhandlingarna. Ur det utkristalliseras en statsministerkandidat som kan få majoritet i riksdagen. Men i Sverige sker istället regeringsförhandlingar hela tiden.
Från Gotland och Almedalsveckan hördes i förra veckan ”nyheten” att Jimmie Åkesson kräver att Sverigedemokraterna ska vara med i regeringen efter nästa val om valresultatet liknar det förra valets.
Det är nu ingen nyhet. Jimmie Åkesson sa ganska omgående efter att samarbetet med Tidöavtalet var klart att det var en engångsföreteelse. Efter valet 2026 blir det antingen regering eller opposition för SD, slog Åkesson fast.
När han upprepade detta i Visby upprepade uppstod genast spekulationer om hur Liberalerna skulle ställa sig till detta. Kan L sitta i samma regering som SD?
Sådant är naturligtvis mumma för dem som gillar det politiska sällskapsspelet. Men vore det inte bättre att vänta och se om frågan överhuvudtaget blir aktuell? Om Liberalerna finns kvar i riksdagen efter nästa val och om en regeringskonstellation till höger kan få majoritet?
Även på den vänstra halvan pågår det politiska sällskapsspelet. Nooshi Dadgostar har förklarat att Vänsterpartiet inte kommer att nöja sig med att stödja en socialdemokratisk statsminister efter nästa val. V vill ha en plats i regeringen om det går att bilda en rödgrön majoritet.
Det skulle i så fall vara unikt. Socialdemokraterna har genom historien hållit armlängds avstånd till det kommunistparti som utvecklats till dagens Vänsterparti. 
Men kanske är det andra tider nu? Magdalena Anderssons gästspel på V-kongressen tolkas som ett tecken på att det kanske inte är omöjligt med vänsterpartistiska ministrar. Hur det nu ska gå ihop med att Centern förmodligen också måste ingå i en rödgrön majoritet?
Så fortgår spekulationerna om vem som ska ta vem. Men tänk om nästa val resulterar i ett låst läge och Socialdemokraterna och Moderaterna får bita huvudet av skammen och regera ihop för att landet ska få en fungerande regering?