När vår svenske kung Carl Gustaf XVI tillträdde sitt ämbete 1973 var Danmarks nye kung Frederik fem år gammal. På måndagen tog kung Carl Gustaf och drottning Silvia emot kung Frederik och drottning Mary när de besökte Sverige. Kungar och drottningar och prinsessor och prinsar träffas förstås privat då och då precis som vilka andra personer och släkter som helst. Det finns ju också familjeband mellan det danska och svenska kungahuset. Kung Frederik X och den svenska kronprinsessan Victoria är sysslingar.
Det här besöket från Danmark var dock inte privat utan ett högst formellt statsbesök. På måndagskvällen hölls en stor bankett på Stockholms slott. En cirka tvåhundrahövdad skara svenskar och danskar från olika håll i samhället var inbjudna till festligheterna. SVT direktsände från evenemanget i sin Playkanal. Det var ingen actionsändning direkt. Huvuddelen av programmet bestod av att se hur gästerna rangerades i en kö för att vara beredda att en och en gå fram till de två kungarna och drottningarna, niga eller buga, handhälsa och le innan de efter ytterligare hälsningsceremonier släpptes in i Karl XI: s galleri där banketten långt om länge serverades.
Dramatiken i programmet var väl i klass med SVT: s "Den stora älgvandringen". Men ändå spännande på något sätt. Dels därför att jag sedan ungdomens högvakt på slottet har en stark förkärlek för ritualer, militärmusik och snygga uniformer. Dels, och framförallt därför att Danmark och Sverige är ett mycket gott exempel på hur saker och ting kan utvecklas till det bättre. Sådana exempel är värdigt viktiga att hålla fram i en värld som återigen tycks låsas fast i primitiva och våldsamma konflikter.
Den danske kungen Frederik X sa i sitt tal bland annat att: "Sverige och Danmark är släkt. Vi förstår varandra och delar värderingar och människosyn. Vi känner oss hemma i varandras sällskap. Vi hejar på varandra och firar varandras segrar i internationella sammanhang."
Vår egen Carl Gustaf XVI påminde i sitt tal om att Danmarks och Sveriges gemensamma historia sträcker sig minst ett årtusende bakåt i tiden: "Faktum är att Danmark och Sverige är bland de länder som utkämpat flest krig sinsemellan. Men (--) idag känner vi en djup och självklar samhörighet." Så är det. Den som idag vill ha fler fredliga och demokratiska kungar, presidenter och statsministrar får se till att göra vad danskarna och svenskarna gjorde en gång: Kasta ut terroristerna, fanatikerna och maktgalningarna från slotten och kanslihusen.