Varför låter seriösa partier detta pågå år efter år?

På söndagskvällen arrangerade SVT en partiledardebatt. Det blev en riktig tjatterafton.

En vy från partiledardebatten i SVT under söndagskvällen.

En vy från partiledardebatten i SVT under söndagskvällen.

Foto: TT

Krönika2023-05-08 13:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politiska debatter mellan åtta partier är i grunden tämligen fördummande tillställningar. Extra knasigt kan det bli när debattarrangörerna - som SVT på söndagskvällen - byggt upp en slags virtuell verklighet där partiernas representanter ska debattera ett begränsat antal ämnen. Politiska debatter som så att säga är mer i allmänhetens än i medias tjänst ska naturligtvis styras av deltagarna. Partiledarnas val av ämne säger mycket om hur partiet ser på verkligheterna och om hur partiet vill framstå i väljarnas ögon. Med ett sådant upplägg kan politiska debatter bli informativa utan att förlora i intensitet och hetta. Politiker som agerar i sina kärnfrågor är betydligt mer intressanta att lyssna på än politiker som behöver ta till överdrifter, påhopp och grova verklighetsförvanskningar för att om möjligt tränga igenom bruset i debattämnen som de i grunden saknar intresse för. 

I den virtuella verklighet som SVT byggt upp och som partierna accepterat att verka i på söndagskvällen var flera stora och verkliga samhällsproblem osynliggjorda. Skjutningarna, sprängningarna, skolresultaten, pensionerna, personalkrisen i välfärdens kärnyrken poliser, lärare och sjuksköterskor, kärnkraften, bostadsbyggandet, Ryssland, det militära försvaret och säkerhetspolitiken var som bortblåsta från den partipolitiska terrängen i SVT: s studio.

Hade partiledarna själva bestämt vad de ville tala om när de fick chansen att möta en stor publik så hade det sett mycket annorlunda ut. Större delar av verkligheterna hade trängt sig in i debatten. Fler hade känt igen sig. Fler hade känt sig representerade. Fler hade upplevt politiken och partier som relevanta. 

Allt kan givetvis inte diskuteras under ett par timmar. Det hinns inte med. Men min poäng är att det är de folkvalda politikerna i riksdagspartierna som ska bestämma vad som ska diskuteras. Då blir det bredd och då blir folket bättre representerat. Att skapa särskilda verkligheter där politiker ska debattera vad mediabolag bestämt att de ska debattera; det riskerar däremot att öka klyftan mellan väljare och valda. Jag har verkligen svårt att förstå varför de seriösa och lite större partierna låter detta fortgå år efter år? 

Politiska debatter bör stå som spön i backen inför allmänna val. Då fyller debatter en viktig plats i demokratin. Men detta eviga partidebatterande under mandatperioderna är ett fördummande otyg som tränger undan viktiga diskussioner om de sakfrågor som politikerna är valda för att hantera.  

 
 
 
 
 
 
Läs mer om