På måndagen förde fullmäktigepolitikerna i Norrköping en intressant diskussion om hemtjänsten. Det som gjorde debatten extra lyssningsvärd och realpolitisk var att inte minst Andreas Bohlin från Socialdemokraterna av nödvändiga skäl intog en ganska öppen och verklighetsnära attityd. Samma omdöme gäller också för kommunalrådet Patrik Palm från Moderaterna.
Sakfrågan handlar om detta: 2016 beslöt den dåvarande, socialdemokratiskt styrda Kvartetten, att införa etableringsfrihet för hemtjänstföretag enligt Lagen om valfrihet. (LOV) Det är ingen tvekan om att det framförallt var de tre borgerliga partierna i Kvartetten - Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet - som drev på för valfrihet enligt LOV. Socialdemokraterna gick med på saken för husfridens skull. Ett antal begränsningar av valfriheten infördes också. Bland annat beslutades att de personer med rätt till hemtjänst som inte gjorde något val av tjänsteleverantör automatiskt skulle placeras inom den kommunala hemtjänsten.
Det var denna "ickevalsprincip" som debatt och beslut handlade om på fullmäktiges möte den 30 september. Dagens majoritet i Norrköpings kommun består av "Borgerlig samverkan"; M, KD och L i samverkan med SD. Hemtjänstvalfriheten går tämligen knackigt. Av de fem hemtjänstföretag som etablerade sig i Norrköping finns nu bara två kvar. De tre övriga har avvecklat sig själva på grund av vikande lönsamhet och/eller avvecklats av kommunen på grund av upprepade kvalitetsbrister.
Majoriteten under ledning av Sophia Jarl (M) vill nu göra ett försök att få lite bättre sprutt på valfrihetsföretagandet i Norrköping. Därför beslutade fullmäktige med tämligen stor majoritet (Centerpartiet röstade med kommunledningen) att avskaffa ickevalsprincipen för att istället låta Vård- och omsorgsnämnden äga beslutet om fördelningen av ickeväljande hemtjänstbrukare mellan privata och offentliga utförare.
Andreas Bohlin vill i första hand avveckla valfriheten enligt LOV. Han medgav att det inom S funnits en förhoppning om att LOV skulle utveckla hemtjänsten till det bättre. Men att denna förhoppning kommit på skam. I andra hand ville Bohlin och S att kommunen vid behov skulle upphandla privat hemtjänst enligt Lagen om offentlig upphandling - LOU. Jag tror att Bohlin har en poäng. Men Tomas Tekmen, likt andra talare som Robert Nordman från MP och Eva-Britt Sjöberg (KD), var även de nyansrika i sina inlägg vid fullmäktiges.
Det finns faktiskt inga garantier för hög kvalitet vare sig man använder LOV, LOU eller om man strikt håller sig enbart till kommunala utförare. Insikten om detta var vida spridd bland fullmäktiges partier. Mot den bakgrunden blev Vänsterpartiets verklighetsfrämmande perspektiv extra synligt. Gruppledaren Nicklas Lundström yrkade avslag både på Patrik Palms förslag om bibehållen LOV och på Andreas Bohlins öppning för LOU. Ideologin - allt privat är dåligt - går före alla de nyanser som verkligheterna är fulla av. Vilket handikappar Vänsterpartiet. Bra och sund politik ska spegla människors verkligheter; inte gamla ideologier från förrförra århundradet.
Hemtjänst behöver verkligen diskuteras och utvecklas. Verksamheten lider ännu av att den infördes för att spara pengar genom att undvika placeringar på dyrare boenden. Hemtjänst är ett mycket svårt arbete; att gå in i andra människors hem för att bistå med allehanda tjänster; ibland mycket nära och intima; det kräver verkligen sina kvinnor och män. Att många medarbetare rekryteras mer eller mindre direkt från gatan är därför ett mycket allvarligare samhällsproblem än vad företag och förvaltningar i sig själva kan ställa till med.