Det är ingen ko på isen för ett svenskt Nato-medlemskap

Delta inte i apspelet. Ta det lugnt. Sverige behöver inte komma med i Nato i juli. Vi är så gott som medlemmar ändå.

Statsminister Ulf Kristersson mötte i slutet på förra året Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara.

Statsminister Ulf Kristersson mötte i slutet på förra året Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2023-06-26 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Turerna kring svenska Nato-ansökan är en absurd följetong där den svenska regeringen spelat med alltför länge. Den undergivenhet som visats mot Turkiet och dess ledare Recep Tayyip Erdogan är inte värdig en demokratisk rättsstat.
Svassandet har dessutom visat sig kontraproduktivt. För varje gång regeringens representanter vänt ut och in på sig så har Erdogan höjt ribban för vad som krävs för att Sverige ska bli insläppt i Nato.
Inför de samtal som tagit fart igen har han deklarerat att Turkiet inte kan säga ja på mötet i Vilnius den 11-12 juli om inte Sverige stoppar Turkietkritiska ”terrorister” från att demonstrera i Stockholm.
Med sådana krav går det inte att förhandla. Recep Tayyip Erdogan kan rimligen inte inskränka den svenska yttrandefriheten. Svensk grundlag gäller i Sverige oavsett vad man fått för sig att man kan åstadkomma i Ankara.
Därför gäller det att vara iskall i de kommande samtalen och gå därifrån om så krävs. Till skillnad från vad många tycks tro är det nämligen ingen ko på isen för ett svenskt Nato-medlemskap.
I praktiken är vi redan så gott som med. Visserligen kommer vi inte in i Natos innersta gemensamma planeringen om vi inte är fullvärdiga medlemmar. Men Sverige är säkrare nu än innan vi sökte medlemskap. Vi har redan ett utvecklat försvarssamarbete med Finland som är med. Vi har bilaterala försvarsavtal med såväl Storbritannien som USA. Det svenska försvaret övar med Nato.
NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg, USA:s president Joe Biden och utrikesminister Antony Blinken har alla sagt att Sverige kommer att bli medlem inom kort. De har också antytt att Sverige inte kommer att stå ensamt om det mot förmodan skulle bli ett fullskaligt krig i Norden även om vi inte är garanterade hjälp från alla Nato-länder så länge vi inte är medlemmar. Allt pekar mot att det svenska försvaret kommer att slåss tillsammans med Nato-styrkor om det mot förmodan skulle komma ett ryskt anfall mot Norden. 
Det är en händelse som ser ut som en tanke att regeringen fattat beslut om att Försvarsmakten får förbereda sig för gemensamma aktioner med Nato på svensk mark. Beslutet innebär att utländsk trupp och materiel tillfälligt kan ställas upp i Sverige.
Så ta det lugnt. Det finns ingen anledning att delta i det apspel som Turkiet och dess president Erdogan bedriver. Sverige kommer med i Nato förr eller senare och fram till dess vet vi numera var vi hör hemma, även officiellt.