Vår egen Mr Covid får kanske rätt till slut

En bra bit över fem miljoner människor har sedan vårvintern 2020 avlidit med Covid -19. Drygt 15 000 av dessa dödsfall har inträffat i Sverige.

Den pendlande statsepidemiologen Anders Tegnell fångad på bild på Linköpings resecentrum.

Den pendlande statsepidemiologen Anders Tegnell fångad på bild på Linköpings resecentrum.

Foto: Anton Johansson

Krönika2021-12-16 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Pandemin med dess dödsfall, sjukdomar, risker och sociala/ekonomiska restriktioner har präglat världen under snart två år. Samhällen har stängts ner, jobb och hela branscher har kraschat, vitala utvecklingskrafter som rörlighet och närhet har sjukdomsförklarats och enorma summor pengar har använts för att lindra nöden och problemen.

Människan är väldigt anpassningsbar. Våra förmågor att förhålla oss till nya lägen och tillstånd är sannolikt människoartens enskilt största framgångsfaktor och den viktigaste förklaringen till att vår art inte är utrotningshotad. Det ser naturligtvis väldigt olika ut för människorna i olika delar av världen. Grader av välstånd, försörjningskapacitet, upplysthet och demokrati har stor betydelse för människors möjligheter att anpassa sig och förhålla sig till nya situationer. Pandemin med Covid -19 har nu plågat världen i snart två år. I skrivande stund känns det högst osäkert om och när pandemin ska släppa sitt grepp över livsvillkoren. Ett par, tre gånger under den pandemitid som passerats har det känts som att "nu är det nog över; nu kan vi återgå till det vanliga." Men så har det inte blivit. Nya mutationer, nya smittovågor och nya allvarliga lägen har avlöst varandra. Den tidigare medialt drivna jämförelsejakten mellan olika länder känns alltmer fjärran. Som enkel lekman i dessa sammanhang så håller jag det inte för otroligt att vår egen Mr Covid, statsepidemiologen Anders Tegnells profetia i den norska tidningen VG den 25 mars 2020 visar sig bli mer sann än annat: "Til slutt, når alt dette er over, tror jeg kanskje Norge og Sverige ender opp med samme utfall uansett."

Runt om i Sverige och i världen anpassar sig nu människor till pandemins tydligt utsträckta och livspåverkande krafter. Sverige har definitivt valt en mer tillbakalutad och liberal strategi än många andra jämförbara länder som till exempel Norge. De nedstängningar som har gjorts har i och för sig varit omfattande när det gäller hemarbete och hemstudier och krogavstånd. Men huvuddelen av åtgärderna har varit frivilliga; allt har byggt på att bulken av medborgarna inser vikten av att anpassa sig till pandemins hot och krav.Vilket huvuddelen av oss har gjort. Nu kommer Magdalena Anderssons nya regering med nya varningar och restriktioner. Det känns trovärdigt. Vi kommer att knäcka viruset genom att skydda oss betydligt bättre än vad vi gjorde 2020. Och genom att anpassa oss. Så hänger det ihop.